Скандал за почивни дни в ОУ „Георги Бенковски”
Скандал за почивни дни в ОУ „Георги Бенковски” / Dariknews.bg

Назрява социално напрежение между работетищите и директорката в ОУ „Георги Бенковски", съобщиха от Регионалния синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Според тях, причина за това е неусигуряването на нормални условия на труд, неспазване на кодекса на труда и Колективния трудов договор за община Пловдив. Според служителка от училището, директорката нарушава трудовите правоотношения, тъй като според чл. 35 на КТД има право на 4 дни платен служебен отпуск, ако не се провеждат занятия поради принудително прекратяване на работа.

Директорката Виктория Теленчева бе категорична, че въпреки почивката за учениците, преподавателите трябва да са на работа. Тя обясни, че е осигурила на учителите две стаи, които се отопляват с климатици, в едната дори има компютри и интернет. По отношение на учителските претенции по Колективния трудов договор директорката коментира, че в чл. 35 определението "служебен отпуск" не присъства, защото се регламентира от Кодекса на труда и е свързан с моментите на принудително затваряне на училището.

В петък, когато се очаква да бъде възстановен учебният процес в началното училище ще стане ясно как учителите ще търсят правата си.    

ОУ „Георги Бенковски" е едно от трите училища в Пловдив, което бе затворено със заповед на кмета в понеделник заради котли без лиценз и регистрация.