Родопски кметове се обявиха против закриването на болници в малките общини
Родопски кметове се обявиха против закриването на болници в малките общини / Dariknews.bg

Кметовете на общините - членове на Асоциацията на родопски общини (АРО), изпратиха декларация до министър-председателя Бойко Борисов, в която изразяват тревога и загриженост във връзка със закриването на болници в малките общини. Документът е адресиран и до предсесателя на Народното събрание  Цецка Цачева, както и до директора на НЗОК Александър Огнянов.

Кметовете настояват  да се разгледа приоритетно и да се направи необходимото за общинските болници в Родопския регион, предвид неговото географско разположение, трудните зимни условия, както и голямата безработица и ниските доходи на населението там. Да се инвестира в повече болници, намиращи се в региона на Родопите, така че да се създадат високотехнологични болници и да се внедри високотехнологична апаратура в болничните заведения, така че максимално да бъдат задоволени потребностите на населението, предлагат още кметовете от АРО.

В декларацията се посочва, че общинските и малките болници струват годишно на държавата 55-60 млн. лева. Тези болници обслужват 2,5 милиона българи, като те са предимно от райони със застаряващо население, с висока безработица и голям брой социално слаби семейства и хора с ниски доходи.

Закриването на 30 болници носи 12 млн. на държавата. Държавата има социални ангажименти не с брокерска къща, се подчертава в декларацията. Кметовете посочват още, че общинските болници се управляват по-гъвкаво, не поддържат огромен персонал и в тях се лекуват много по-леки заболявания.

В декларацията се настоява да се подготви системата и тогава да се правят реформи, да се разкрият центрове за бърза помощ с необходимата техническа и кадрова обезпеченост, както и да бъде дадена  по-голяма яснота относно целта на реформата в здравеопазването и болничната помощ.