Главната сестра се е занимавала със схемата
Нови разкрития за фиктивно лечение срещу кашкавал в санаториума в Баня.

Подробности разкриха още служители, които са били принуждавани да бъдат записвани за фиктивно лечение. По думите им е имало и случаи, в които са вписвани дори роднини на хора от персонала, предава NOVA.

Още разкрития за фиктивния прием в болницата в Баня срещу кашкавал и салам (ВИДЕО)

Жени, пожелали да останат анонимни, са служителки в санаториума в Баня. Работят там повече от  десет години. Разказват, че и те като колегите си са записвани многократно като фиктивни пациенти на лечебното заведение.

Въпреки че след разкритията директорката на болницата беше сменена, служителките все още се страхуват да застанат пред камера с лицата си.

„Много пъти съм била фиктивно по НОИ и по клинична пътека. Поне шест - седем пъти”, казва една от служителките. „Аз много пъти съм лежала фиктивно. Предполагам, че от 2018 г., 2019 г. е схемата, даже преди пандемията е това нещо.

Пациенти  винаги е имало в санаториума и нямам представа защо са ни принуждавали да правим това нещо. Не са ми позволявали да правя процедури. „Айде, после ще ти пуснем нулев картон, за да си използваш процедурите, но никога не е ставало”, каза другата служителка.

По думите им с организацията се занимавала главната сестра на болницата. „Главната сестра се явяваше със списъци. Накрая трябваше да ходим да се подписваме, иначе трябваше да бъдем уволнени. Пишат ни най-скъпите процедури.

Само ни карат по НОИ да се подпишем на картоните. Тангентор, масаж - предполагам това са най-скъпите процедури, за да могат да източват повече пари”, обясняват служителките.

При отказ, следвали заплахи, разказват още те: „По принуда, със заплахи, че ще ни уволнят дисциплинарно. Лично аз съм заплашвана много пъти. Ако не искаш, си тръгвай. Работили сме под страх”.

В много от случаите служителите разбирали, че са записани като фиктивни пациенти, накрая на престоя. „Всичко става толкова бързо . Подготвени са всички документи по схемата.

На мен не ми е било нужно да давам никакви документи”, обясни служителка. „Аз съм имала случай, отивам при личния лекар и той ми казва, че съм се лекувала”, добави другата жена.

Отстраниха директора на болницата в Баня, приемал фиктивни пациенти срещу кашкавал

Срещу фиктивния престой и на тези служителки се давал кашкавал. „В началото искахме менюто да е по-разнообразно, тя ни каза - не. Кашкавал - иначе изхвърчаме от работа”, разказват те.

Имало е и случаи, в които освен служители, като фиктивни пациенти са вписвани и техни роднини. „Имало е и фиктивни пациенти от тях, които не са ползвали процедурите, само са записани фиктивно. Кара ли са ме да записвам мои близки един или два пъти по клинични пътеки”, уточни служителка.

„Според нас е имало човек много на по-високо ниво, който върши тези неща. 100% сме сигурни, че има много замесени хора”, добави работеща в санаториума.
nova.bg