/ DarikNews
Досъдебно производство и следствено дело е образувано срещу лекарите от МБАЛ "Св. Мина", обявили, че 84-годишна жена, която почина от пневмония, е заразена с коронавирус.

Това съобщи за DarikNews директорът на ОД на МВР-Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев.

84-годишната жена, починала в МБАЛ „Св. Мина“ в Пловдив, не е била заразена с COVID-19

Досъдебното производство срещу двамата лекари от болницата е образувано за това, че са изнесли неверни данни чрез медиите и чрез тях са предали заблуждаващи знаци за тревога.

Припомняме, че двамата излязоха в живи включвания пред медиите и информираха, че здравното заведение няма подготовка да поеме болни от коронавирус, липсват защитни средства и оборудване, както и че част от персонала е напуснал по тази причина. 

Властите се самосезирали и двамата били извикани да дадат обяснения в Икономическа полиция. Те са предупредени с протокол по Закона за МВР, а от болницата е изискана информация и предстоят разпити на още свидетели.

Пациентка почина от инфекция в МБАЛ "Св. Мина" в Пловдив, лекари се съмняват за COVID-19

Следственото дело пък е за причиняване на смърт по непредпазливост, в резултат на немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Както вече DarikNews съобщи окръжната прокуратура под тепетата се е самосезирала за случая с 84-годишната жена, която почина на 14 март. По-рано днес стана ясно, че по случая е назначено медицинско изследване, което е доказало, че тя не е била заразена с коронавирус.