/ снимки: Фондация
Представители на турската, руската, еврейската, арменската, италианската, френската общност, както и каракачани, чехи и словаци ще открият заедно днес Третото издание на панаира на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ 2019.

2019-сантиметрова черга тъкат Тотев и посланици на Панаира на занаятите

Първата вечер на панаира, която ще се проведе под мотото „Заедно на трапезата“, ще бъде и със специалното участие на представители на всички вероизповедания от различни етноси, които живеят в града и региона.

Те ще посрещнат своите гости на откритите площи до Джумая джамия и ще разкажат за най-интересните традиции и обичаи на своя народ в културата на хранене, след което ще почерпят присъстващите с някои от най-характерните за трапезата им ястия.

Малко след 18:00 ч. тази вечер посетителите ще могат да опитат каракачанска баница с щир, арменска семейна баница с кайма, татарски беляши, чешки сладкиши и много други специалитети, между които и френското национално ястие „парт фламбе“, както и знаменитата италианска закуска „оливе асколане“.
 
Много музика, танци, театър и опера на открито на третото издание на „Етно кухня на колела“

Работилница за месене на хляб, в която ще може да се включи всеки пловдивчанин и гост на града, ще бъде открита до мобилната кухня в рамките на етно панаира. Съпътстващото събитие ще е в следобедните часове (от 16:00 до 18:00 ч.) и се организира от “Сдружение традиции за бъдеще“.

Дамите Катерина Бояджиева и Даниела Танева ще помагат на всеки посетител да си избере какъв хляб иска да замеси и да си вземе за вкъщи – квасен хляб, хала (еврейски сладък хляб), арменски лаваш, италианска фокача или българска содена питка. 

етно

 Студентите от етно формация „Жарава“ ще открият официално третото издание на панаира в 18:00 ч. с изпълнение на живо на популярната народна песен „Вечерай, Радо“, записана под аранжимент на ръководителя на групата пловдивският музикант, преподавател и композитор Владимир Величков. Младите музиканти, чиято популярност вече надскочи границите на България, са подготвили и една много интересна изненада за първите посетители и участници във фестивала.
 
Специално за събитието тази вечер пристигат 40 певци и музиканти от голямата етно формация Истанбул. Концертът, който ще постави началото на първата тематична вечер на турските обичаи и традиции, ще бъде посветен на класическата фолклорна музика. Гостите ще могат да видят изпълнения на живо на  канун,  уд  и други древни  инструменти.

етно

 Турската кухня ще предложи над 10 ястия, между които любимият на всички одрински дроб. Само на 17 май посетителите ще могат да опитат „карнъ ярък“ и „султан кебап“ по оригинални народни рецепти на майстора-готвача Емине Османова.

Менюто включва и известната булгурена салата „късър“, имамбаялдъ, сармички и др. В края на традиционната вечер на турската кухня ще бъде дадена и тържествената вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан, съобщи организаторът на събитието и представител на турската общност във Фондация „Заедно“ г-н Ахмед Пехливан.
 
Панаирът на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела” (Ethno Kitchen on wheels) е проект на Фондация “Заедно”, който се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, съвместно с местните етнически общности с най-стара история в града под тепетата. Третото издание на панаира през 2019 г. е в подкрепа на града като Европейска столица на културата. Генерален спонсор на събитието е БК Горна баня. Още любопитни новини и програмата за панаира може да откриете  и  на страницата на събитието във фейсбук
 
Организаторите предупреждават, че е възможно при неблагоприятни метеорологични условия програмата на откриването да бъде променена.