/ Дарик архив
Черга с дължина 2019 см ще бъде изтъкана на традиционния Пролетен панаир на занаятите в Пловдив, съобщиха организаторите на събитието. Тя символизира домакинството на Пловдив, който е Европейска столица на културата през настоящата година, разказа председателят на Регионалната занаятчийска камара Тони Симидчиева.
 
Представители от три религии и 12 общности заедно на етно панаира в Пловдив (СНИМКИ)

Чергата ще бъде изтъкана от утвърдени майстори, а последните 19 см от нея ще довършат заедно кметът Иван Тотев и посланици. След като бъде готова, тя ще бъде дарена на Общински институт „Старинен Пловдив“.
 
Пролетният панаир ще бъде открит тържествено на 16 май на Малката главна, с участието на 70 майстори от над 20 занаята. Акценти тази година са ножарството и тъкачеството, заложено във фестивала „Споделени нишки“.
 
Много музика, танци, театър и опера на открито на третото издание на „Етно кухня на колела“

В продължение на четирите дни деца ще могат да си изтъкат пано под ръководството на занаятчии, а възрастните - да изковат нож в работилници на ул. „Стръмна“.
 
Едновременно с това на стълбите на Каменица ще има парад на шапките с участието на Ирина Сардарева, а желаещите да участват могат не само да ги пробват, но и да дефилират с любимата си собствена шапка.