/ dariknews.bg/архив
Първото печатно издание на „История славянобългарска“ е един от експонатите в изложбата „Пазарджишкото възрожденско училище на Регионалния исторически музей в тракийския град. Откриването на експозицията е тази вечер от 17,00 ч. Тя е посветена на две годишнини, свързани с общобългарската просвета в Пазарджик: 195 години от отварянето на първото обществено килийно школо и 170 години от откриването на Девическото училище в града.

Реализирана изцяло с експонати от фондовете на местния музей, изложбата включва ценни образци на българската възрожденска книжнина – ръкописи, старопечатни издания, щампи, литографии. Подбраните старопечатни книги представят тематично: учебно-педагогическа литература – буквари, граматики, помагала за ученици и учители; религиозна книжнина; научна литература.

Акцентите са ръкописна книга (дамаскин) от 1790 г., първото печатно издание на „История славянобългарска“ от 1844 г., „Български буквар“ на Георги Бусилин от 1844 г., първото издание на „Географико-историко-статистическо описание на Татар Пазарджишката кааза“, личен екземпляр на Стефан Захариев, с авторовите поправки. Освен това посетителите ще могат да видят ценна щампа „Йоан Владимир - Цар Болгарский“ от 1858 г., разпространявана от хаджи Найден Йованович, рядко срещан „Календар за 1875 г.“ с образа на Хаджи Димитър, издаден от Христо Ботев, и др.

Експозицията илюстрира не само гражданската страна на празника на светите братя Кирил и Методий, но и църковната. Празничният ритуал „водосвет“ представят експонатите в една от централните витрини - християнски кръст, Свещено Евангелие от 1841 г., ритуални съдове.

Изложбата ще остане експонирана до 2 ноември.