Мирен протест пред Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" проведоха  жители на селата Белащица, Червен и Първенец. Хората поискаха оставката на директора Васил Узунов заради кариерите в непосредствена близост до селищата. Към тях се присъединиха и жители на други населени места, в които има проблем с водата.

Със заповед на Басейнова дирекция от септември м.г. бе учредена санитарно-охранителна зона – подземни води, около два броя каптирани естествени извори за обществено питейно-битово водоснабдяване на село Белащица. Тази заповед решава и проблема с водата, и въпроса с кариерите, които са недопустими при така учредената зона, твърдят протестиращите.

Жителите на Белащица подновиха протеста с искане за закриване на кариерата

"Всички институции, не само Басейнова дирекция, бездействат в продължение на години по проблемите, които има в Белащица, Горнослав, Първенец. Това са институции, които са призвани да защитават обществения интерес. В случая сме тук, пред Басейнова дирекция, защото тази седмица имаше насрочено дело на фирма "Холсим" срещу заповед за санитарно-охранителна зона, издадена от директора на Басейнова дирекция, на което дело нямаше представител на дирекцията, нямаше и становище. Директорът показа едно становище, което е изведено с дата деня на делото" - обясни Павел Гимишев.

Хората настояват санитарно-охранителната зона да остане и водата да бъде присъединена към водопреносната мрежа, а не да се стича в дерето, както е в момента. 

Заповедта е на предишния директор на БД Георги Велев, който, според протестиращите, е защитавал обществения интерес 100 процента. Хората припомниха, че по времето на областния управител Йордан Иванов в присъствието на екоминистъра Борислав Сандов е проведена среща, на която е поет ангажимент за санитарно-охранителна зона.

"Министър Сандов вече не е министър, господин Велев не е директор на Басейнова дирекция, няма кой да защитава обществения интерес в лицето на тези институции - посочвам Басейнова дирекция. Как може да не си изпратиш юрисконсулт или адвокат на първо съдебно заседание, при положение че знаеш колко е голям и значим обществения интерес? В Белащица живеят над 5000 души постоянно. Ако това не е сериозен интерес - кариерите и водата над Белащица, за които ние тръбим 5 години, къде е обществения интерес?" - заяви Юлия Бачева.

Белащица отново на протест срещу каменните кариери

Служител на Басейнова дирекция излезе при хората и ги покани да излъчат представител, който да се срещне с директора Васил Узунов. Протестиращите обаче поискаха или да се качат всички, или директорът да следе при тях. 

Среща в директорския кабинет все пак се състоя. На нея бе поставен въпроса кога е изготвено и внесено в съда становището. "Разбираме ви, и директорът Васил Узунов, и всеки експерт са наясно колко е важна тази заповед за жителите на населените места, които страдат" - коментира юристката на дирекцията. 
Агенция „Фокус"