Протестиращите блокираха пътя на десетки тежки камиони, пропускат се само леките автомобили
Белащица отново се вдигна на протест срещу каменните кариери.

След сигнали заради кариера: Мерят качеството на въздуха в Белащица

Протестиращите блокираха пътя на десетки тежки камиони, пропускат се само леките автомобили. Към кариерата бяха тръгнали отново камиони не само на „Европейски Пътища“ АД, но и на „Холсим“, чиято концесия изтече преди повече от година.

Очаква се в 14:00 часа на място да пристегнат и областният управител Йордан Иванов и министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.

Инициативният комитет „Стоп на кариерите в Белащица“ обяви миналата седмица акция по символично залесяване на разкопаните планински хълмове, ползвани в продължение на 50 години за добив на инертни материали. Инициативата си хората от Белащица искаха да покажат как може да се облагороди и залеси една унищожена планинска територия.

Затвориха кариерите над Белащица (ВИДЕО)

Поводът за протестите е изтичането и на втория концесионен договор за добив на инертни материали, ползван 20 г. от фирма „Европейски пътища“ АД. Регионалната инспекция по околната среда и водите-Пловдив (РИОСВ) също извършва спешна проверка на кариерите над село Белащица, община Родопи.

Екип на екоинспекцията е на място, за да провери сигналите на граждани и информацията, споделена в социалните мрежи от жителите на населеното място, че кариерите работят въпреки, че концесията им е изтекла.

РИОСВ е препратила сигналите и до Министерството на енергетиката, който е органът, компетентен по отношение на концесиите за добив на подземни богатства. 
Агенция "Фокус"