Затвориха двете кариери над Белащица днес следобед с постановление на премиера Бойко Борисов. На място пристигна зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, който разпореди от името на министър-председателя двете предприятия за добив на инертни материали да бъдат затворени.

Десетки излязоха на протест срещу кариера край пловдивско село, искат спешни мерки срещу запрашаването

Спешната проверка на кариерите бе инспирирана днес след протеста на жители на селата от родопската яка пред сградата на община "Родопи" в Пловдив. Заедно със зам.-министъра на енергетиката на място бяха кметът на Пловдив Здравко Димитров, областният управител Дани Каназирева, кметът на община "Родопи" Павел Михайлов, както и част от протестиращите. 

Община "Родопи" протестира с 6-метров транспарант срещу кариерата в Белащица  

Жечо Станков връчи изпълнителните директори на двете кариери постановления за затварянето им, издадени от премиера Бойко Борисов. Причината, която се посочва в постановленията, е нарушаване на екологичното равновесие в близките села и замърсяване на околната среда.

DarikNews

Кметът на община "Родопи" Павел Михайлов получи правомощия да санкционира концесионерите на кариерите, ако се стигне до нерегламентирано възобновяване на работата им. 

Както DarikNews съобщи десетки недоволни жители на Белащица и околните села излязоха днес с плакати на Главната в Пловдив. Хората настояваха кариерите да бъдат затворени.