/ iStock/Getty Images
Пловдивчанка, завърнала се от Италия е постъпила в Инфекциозна клиника на УМБАЛ "Св. Георги". Тя се усъмнила, че се е заразила с коронавирус, докато е била в Италия.

Жената постъпила с грипоподобно състояние в клиниката, съобщиха за DarikNews от лечебното заведение. Тя е изолирана в специално помещение.

Взета е проба от нея и е изпратена в Националния център по паразитология в София за изследване. Едва след като излязат резултатите от изследването ще стане ясно дали тя е с коронавирус или не, коментираха от болницата. 

РЗИ - Сливен постави под карантина завърнали се от Китай жители на града

Междувременно в града под тепетата ученици от Математическата гимназия бяха поставени под карантина. Те са били на двуседмичен стаж в Италия. 

От АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“ пък излязоха с позиция, че при тях са пристигнали 4 групи студенти от Китай с цел провеждане на магистърско и докторантско обучение, но те не са от провинцията, източник на заразата. Двама от тях са в България от март 2019 г. и не са напускали страната, втората група са от 9 души и са дошли в България на 1 октомври миналата година. Тръгнали са си на 16 февруари. 

Проф. Кантарджиев в МС: Изследване за коронавирус се прави само на пациенти със симптоми

Третата група от 15 души е пристигнала на 6 януари 2020 г., но сред тях също няма болни. Четвъртата група от 7 човека е в България от 25 януари 2020 г. По изрично настояване на ръководството на АМТИИ българо-китайската фирма, която осигурява пребиваването на китайските студенти, е  поставила студентите в изолация 16 дни, преди те да се появят в академията. Независимо от това ръководството на академията е уведомило за тях Регионалната здравна инспекция – Пловдив с писмо вх. № 25-179. РЗИ е потвърдила на 12.02. 2020 г. с издадения входящ номер, че е запозната със случая.
 

Уважаеми колеги, С цел да ви запознаем с фактите относно пребиваването на студенти от Китай в АМТИИ, можем да ви...

Публикувахте от АМТИИ "Проф.Асен Диамaндиев"- Пловдив в Понеделник, 24 февруари 2020 г.