/ iStock/Getty Images
39-годишен мъж наруши карантината, срещу него е образувано бързо производство, съобщиха от Районна прокуратура – Пловдив. Бързото производство е образувано днес. 

Разследват над 200 случая на нарушена карантина

На 19 март мъжът и неговата приятелка се завърнали от Германия с лек автомобил, като на ГКПП - Видин, им било издадено предписание от РЗИ – Видин за 14-дневна задължителна карантина. Те посочили един и същи адрес в Пловдив, на който ще пребивават през определения срок.

Вчера, 26 март, полицейски екипи посетили жилището. Те установили, че 39-годишния мъж отсъства. Приятелката му се свързала с него  по телефона. След 15 минути той се върнал и обяснил, че бил отишъл до магазина за продукти. Мъжът не носел продукти, а също така бил и без предпазни средства - маска и ръкавици. 

200 души под карантина в Асеновградско, 1867 - в цялата Пловивска област

Полицейските служители го предупредили да спазва задължителната карантина и му разяснили, че при нужда от доставка на продукти, ако няма близки, които да му ги закупят и донесат до жилището, може да позвъни на тел. 112 за помощ.

Това е второто дело, което се наблюдава от Районна прокуратура-Пловдив за неспазване на задължителна карантина. Първото досъдебно производство е за нарушаване на предписанията от 63-годишен шофьор на камион, установен при проверка на един от контролно – пропускателните пунктове в гр. Пловдив.

Прокуратурата подхвана пловдивски тираджия, не спазил карантината

Досъдебните производства за неспазването на карантината са взети под специален надзор от Апелативна прокуратура – Пловдив, съгласно заповед на главния прокурор. 

Припомняме, че след влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.