/ БГНЕС
Бройката им непрестанно расте, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов
Има образувани над 200 досъдебни производства за нарушения на задължителната карантина, а бройката им продължава да расте, заяви вътрешният министър Младен Маринов.

„Продължаваме работа, така че да гарантираме спазването на тези мерки, защото и щабът казва, че това е основното нещо, което най-много забавя разпространението на вируса“, обясни вътрешният министър.

ЕС спешно сертифицира защитните ни облекла, Курц моли Борисов за помощ

По неговата информация в цялата страната над 24 000 души са поставени под карантина. Най-голям е броят им в столицата, следвана от областните градове Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново.

Във връзка със затрудненото преминаване на хората през контролните пунктове, поставени от МВР на входовете на областните градове, министър Маринов подчерта, че най-големи опашки се образуват на подходите за София откъм Перник. „Правим всички възможно да разпределим потоците така, че чакането да е минимално“, увери вътрешният министър и подчерта, че опашката на чакащи автомобили на „Владая“ е с дължина около 2 км.

Унгария въвежда двуседмична карантина

„Мерките са строги, но такива трябва да бъдат, за да издържим до края“, заяви още Младен Маринов. Той увери, че работата на полицаите е подсигурена със защитни облекла, а за дългите си дежурства по пътищата те получават храна и топли напитки. В най-натоварените места пък смените са организирани през 6 часа, за да няма претоварване.

Младен Маринов призова още гражданите, пътуващи през пунктове, да подготвят предварителни техните документа, за да става по-бързо преминаването им, а тези, които нямат належаща нужда да пътуват, да си останат вкъщи.