Пожар край Шишманци
Пожар край Шишманци / снимка: Кирил Кирилов
Един от цеховете на екозавода в Шишманици отново гори. Пожарът е избухнал в същия цех, който горя в началото на юни. Това е седмият пожар от откриването на завода за преработка на твърди битови отпадъци. Според служителите на пожарната размерите на огъня са по-малки от последния път. Към огнището пътува мобилна лаборатория на РИОСВ-Пловдив за измерване на качеството на въздуха в Шишманци и околните села.

Деца повръщат, а възрастни - с белодробни проблеми след пожара край Шишманци

Припомням, че кмета на Раковски Павел Гуджеров сформира работна група  в края на юли в 9 членен състав от служители на Общинска администрация и служители на РС ПБЗН, която извърши проверка и оглед на място в Завода за преработка на твърди битови отпадъци относно пожара. Проверката бе  продължение на предприетите мерки и последващи действия още докато пожара не беше потушен напълно, за които Гуджеров се ангажира с обещание пред жителите на Шишманци за безкомпромисност към институциите и собствениците на цеха.

Автоматична станция за постоянен мониторинг на въздуха ще има в Шишманци


Проверени бяха всичките 8 сгради в имота, като са установени нарушения в 2 от тях. Експертната комисия е установила, че сградите се ползват не по предназначение, без проекти или разрешителни от Община Раковски или други инстанции.

Останалите сгради изглеждат неизползваеми към момента на проверката.

За описаните сгради има съставени актове за установяване на административни нарушения. Издадено е решение от Община Раковски  всички отпадъци да са от сепарираща инсталация съгласно писмен договор.

Кметът Гуджеров призовава ресорните държавни институции, в това число РДНСК и РИОСВ, да предприемат законови мерки относно рецидива на пожара.