/ ThinkStock/Getty Images
Афганистанец и столичанин, осъдени за жестока катастрофа с 10 загинали и 8 ранени, повечето - мигранти, обжалват наложените им на първа инстанция наказания пред Окръжния съд в Пазарджик. Казусът ще се гледа днес от 9:45 часа.

Пуснаха под гаранция задържаните за катастрофата с 9 загинали мигранти

Афганистанецът Фарук Уафа и Марио Йорданов от София са признати за виновни в незаконен трафик с бус на 17 души, двама от които непълнолетни, и създаване на пряка опасност за живота им.

Оцелелите в катастрофата на "Тракия" бежанци родени на 1 януари 1999 г.?

Деянието е извършено в съучастие с още четирима мъже, всички от столичния квартал „Модерно предградие“. През ноември Уафа получи 3 години и половина лишаване от свобода и глоба от 8 000 лева, а Йорданов - 18 месеца затвор и 6 000 лева глоба.

Катастрофата край Пазарджик разкрила канал за трафик на хора

Катастрофата стана на на 4 юни 2017 година на 98-ми км от магистрала „Тракия“. Бусът бил шофиран от 16-годишно момче без книжка, което също загива при сблъсъка в крайпътно дърво. На място са убити 9 от превозваните мигранти, други 8 са ранени.

Като съучастници пред правосъдието бяха изправени и сочените за помагачи Никола Спасов, Огнян Найденов и Апостол Кечев. Те приеха споразумение с прокуратурата за по година и половина затвор.