Първомай е втората община в област Пловдив, която въвежда изискването след Община Кричим
"От днес за влизане в сградата на общината и в общинска администрация в Първомай се изисква зелен сертификат". Това съобщи кметът на Първомай Николай Митков.

Кметът на Кричим въведе задължителен зелен сертификат за служителите на общината

Достъп има и за служителите, които представят документ за преболедуване, за тест или за наличие на антитела. Тези, които нямат такъв документ, ще правят три пъти в седмицата антигенни тестове, които община Първомай е закупила със средствата, преведени от държавата за COVID мерки.

Тази сутрин за първи път е проведено тестването и, по думите на Митков, не е имало служители, които да се възпротивят или да откажат да бъдат тествани. "Тестването е преминало бързо и безболезнено, като след отрицателен резултат служителят е допускан до сградата на Общината", каза кметът.

И поясни, че изискването за зелен сертификат не важи за обикновените граждани, като те имат достъп само до места за граждани и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. На тези места има осигурени маски за еднократна употреба, дезинфектанти и служител, който следи да няма струпване на хора.

Антирекорд на новозаразените у нас – над 7000 за денонощие

"Тестове са осигурени за един месец, след това ще се направи равносметка дали има нови ваксинирани служители и се как се развива пандемията, тогава може да се премине на тестване два пъти в седмицата", поясни Митков.

До този момент в Община Първомай около 60 процента от работещите там са ваксинирани, преболедували или имат антитела. Останалите 40 % се тестват три пъти в седмицата.

Николай Митков каза, че има хора, които не са дошли на работа, защото имат висока температура и симптоми, подобни на COVID-19, които впоследствие ще се докажат дали са болни или не. Той добави, че преди Коледа в отдел "Данъчно звено" е имало шестима заразени.

В Пловдив няма ресурс за 24-часово обслужване на COVID зони (ВИДЕО)

"В предстоящата "Омикрон" вълна е доста притеснително, ако голяма част от администрацията липсва, това означава блокиране на работата, а предстои подготовката на новия бюджет, отчет на стария и текущата работата, така че няма как да си позволим да допуснем в общината заразен служител на работа", поясни още Митков.

Първомай е втората община в област Пловдив, която въвежда изискване за зелен сертификат на служителите си след Община Кричим.
БТА