Проект за научни технологии в ПУ и МУ
Проект за научни технологии в ПУ и МУ / снимка: Кирил Кирилов
проект
97848
проект
  • проект
Близо 24 млн. лв. ще бъдат усвоени  в следващите 5 години за изграждането на нова научно-изследователска инфраструктура в Пловдив. Това съобщиха ректорите на Медицинския и Пловдивския университет проф. Стефан Костянев и проф. Запрян Козлуджов. В проекта „Център за компетентност „Персонализиране иновативна медицина (ПАРИМЕД)“ са заложени 12 научноизследователски програми, от които 8 са нови високотехнологични лаборатории. 

Двете висши училища ще работят в следващите пет години съвместно с Института по минералогия и кристалография към БАН. Целта е не само науката да се комерсиализира, докато произвежда продукти и технологични разработки. Важното е преди всичко да се помага на пациентите в областта на онкологията, онкохематологията, интензивната медицина, иновативните лекарствени носители, биоинженерните технологии и биосензорите.

ПУ и МУ-Пловдив са успели да преборят конкуренцията на 20 вуз-а от цялата страна. Реализирането на проекта гарантира активно развитие в рамките на поне 10 години. За първи път в страната ще се изгради уникална лаборатория с апаратура за изграждане на изкуствен гастроинтестинален тракт, обяви проф. Козлуджов.

Ректорът на ПУ акцентира още, че ще има сериозен ремонт на сградата на ул. „Костаки Пеев“, където ще бъдат изградени още лаборатории. Проф. Костянев допълни, че ще се създаде екип от 50 български изследователи, 10 водещи изследователи от Евросъюза, както и 25 доктори и 8 млади учени от нашата държава. 

Чуйте и от приложеното аудио.