Концесионер иска да съди кмета за 5 млн.евро
Концесионер иска да съди кмета за 5 млн.евро / Снимка: Даниела Ковачева

Концесионерът на автобусните спирки в града фирма „ЕЛИЗА 1999” ще съди общината за 5 млн. евро заради неизпълнени условия на подписания през 2003-та договор за концесия. Това заяви управителят на дружеството Илиян Александров. Той днес вняся писмо-заявление до кмета на града Славчо Атанасов, с което настоява в срок до един месец кметът да предложи на общинския съветанексиране наконцесионния договор, с което да се гарантира, че до 2 години фирмата ще бъде въведена въввладение на всичките 322 автобусни спирки. Готови сме инвестицията да бъде увеличена от 4,6 на около 7 млн. лева, за да може да се покрие увеличената цена на конструкциите, които трябва да бъдат изработени от софийската фирма "Алфатекс", заяви още Александров. Ако в поставения ултимативен срок общината не изпълни ангажиментите си към мен, ще предявя съдебен иск за пропуснатите ползи през изминалите 5 години, категоричен е бизнесменът. До момента "Елиза 1999" е платила на общината 1,3 млн.лв. концесионни вноски, а експлоатира една единственанова спиркана бул."Санкт Петербург", от която взема 400 лв. наем.

10% от приходите, които може да получава фирмата-концесионер „ЕЛИЗА 1999” от рекламни договори трябва да отиват в касата на общината. Тъй като през тези повече от 5 години приходи по тази линия почти не са отчитани, общината ежемесечно губи пари като не взима нужните мерки, тези спирки да се експлоатират максимално, както и прилежащите към тях търговски обекти, обясни Илиян Александров.


Софийската фирма трябваше да изработи конструкциите на автобусните спирки, но след двукратна промяна на проекта поиска завишение на цената. Това, според общинарите не може да стане, тъй като би нарушило условията на обществената поръчка и най-вероятно ще се отиде на прекратяване на договора. Затова концесионерите предлагат те да поемат за своя сметка увеличението на стойността на модулите, но само срещу гаранции, че в двугодишен срок ще могат да експлоатират новите спирки, на които общината трябва да изгради ел и ВиК захранване.

 

Благодаря за изразените добри намерения относно развитието на град Пловдив, това заяви кметът Славчо Атанасов след направеното днес изявление на управителя на фирма „Елиза 99” Илиян Александров, който заяви, че е готов да съди общината за 5 млн. евро за пропуснати ползи по неизпълнението на подписания договор за концесията на автобусните спирки в града.

„Проблемът с концесията за автобусните спирки и тяхното изпълнение се точи във времето още от 2001 – 2002 година”, обясни кметът и заяви, че няма как да промени обстоятелствата.

По отношение на претенциите на фирма „Елиза 99” към работата на бившия зам. - кмет Георги Григоров, Атанасов заяви, че една от причините да се раздели с него е, именно, че не се е справял добре с работата в поверения му ресор. „Мога да уверя представителите на фирмата, както и всички пловдивчани, че моето желание Пловдив да има европейски транспорт и съответно добре изглеждащи автобусни спирки, е не по-малко от тяхното”, отбеляза още Славчо Атанасов.