кърлежи
кърлежи / sxc.hu
инфекции и кърлежи
94228
инфекции и кърлежи
  • инфекции и кърлежи
Средно около 40 души седмично постъпват в Инфекциозна клиника с чревно-вирусни инфекции. Резултатите са от последния месец и са за Пловдивска област, съобщи за Дарик д-р Моника Троянчева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция (РЗИ). По думите й по 5-6 седмично са случаите на ухапани от кърлежи.
 
Като цяло обстановката през летния сезон е нормална. Няма данни за предепидемично разпространение на инфекции.
 
Доскоро епидемичен подем имаше по отношение на заболяването от морбили. Тази зараза се разпространи доста бурно в Столипиново и други ромски квартали, но ситуацията е овладяна и вече се появяват само единични случаи.
 
Зачестяват и ухапванията от кърлежи. Няма промяна в марките, които РЗИ препоръчва. Освен дезинсекциите, които общината периодично извършва, специалистите съветват когато се излиза по тревните площи извън града, да се обличат дрехи, които максимално покриват тялото.
 
При ухапване от змия е противопоказано да слагаме стегната превръзка над раната. Това ще доведе до спиране на разпространението на отровата по кръвен път в организма, като по този начин ще се изолират естествените механизми на организма за неутрализирането й.
 
Не се препоръчва да правим дълбоки разрези на мястото на ухапването, особено при липсата в полеви условия на чист инструмент. Забранено е да се изсмуква кръвта от ухапаното място, защото това означава пряко вкарване на отрова в кръвообращението.
 
Най-важното е запазването на спокойствие и ограничаване двигателната активност на пострадалия. Добре е ухапаното място да се обездвижи и при възможност да се шинира и бандажира, но без да се спира кръвообращението му. По най-бързия начин трябва да се потърси лекарска помощ

Чуйте и репортажа по темата в приложеното аудио.