Издигат паметник на родопчани
Издигат паметник на родопчани / Община Сърница
Монумент на лесовъдската памет издигат от Държавното горско стопанство „Селище“, за да не бъдат забравени имената на родопчани, дали своя принос за възраждането на 17 000 дка гора, покосени от унищожителен смерч преди близо 60 години. Мемориалът се гради с дарения по идея на ръководството на стопанството начело с директора инж. Велизар Чолаков.

На 29 май 1961 година нечувана ветрова стихия се извива най-напред в местността Вищерица, откъдето се разпространява в селата Нова махала, Медени поляни и Побит камък до местността Селище, откъдето се разклонява в две посоки – едната към Беглика, другата – към местностите Кара тепе, Чадъра и Кондев чарк до Стояново дере.

По разкази на един от очевидците – инж. Страхил Лазаров, ураганът изпочупва и изкоренява около 30 000 дка първокласни смърчови и борови гори. Най-големи са пораженията в районите на горските стопанства „Селище“, "Беглика“ и „Широка поляна“. Унищожените дървета са над 1 милион кубични метра.
Само в терените на Горско стопанство „Селище“ стихията помита 18 000 дка от най-ценните иглолисти насаждения. Пет години по-късно 17 000 дка от тях са напълно възстановени след едно от най-мащабните залесявания, извършвани някога в България.

Акцията е осъществена с държавна подкрепа, но водеща роля изиграва всеотдайността на лесовъдската колегия и обществеността. Районите на ветровала са определени като обекти с национално значение. Разпоредено е да се организира бързо усвояване и отстраняване на падналата дървесна маса и да се изготвят планове за ускорено залесяване.

Създадена е стройна организация за работа на терен, в която се включват студентски и ученически бригади, доброволци от близките родопски градове. За участниците са построени временни жилища, открити са дори болница и зъболекарски кабинет. През 1964 година с общи усилия повалената дървесина е отстранена, при това – без тя да се похаби, без да се допуснат пожари и нападения на вредители насекоми. После с труда на лесовъдите и стотиците им помощници е възстановено съсипаното от природата богатство на родопската гора.

Делото им не е забравено. На кръгли годишнини от събитието се организират чествания и се отдава почит на хората, дали всичко от себе си за преодоляване на последиците от унищожителния смерч.

На мястото, където веднага след ветровала е построена чешма, от миналата година кипи усърден труд по изграждането на мемориала. Мястото е обособено, издигната е ограда, засадена е декоративна растителност, оформени са стъпала и алеи. От Горско стопанство „Селище“ са докарани два каменни блока, които ще се превърнат в символ на въстановената след унищожителната стихия гора.