/ iStock/Getty Images
Пожарникари спасиха живота на дете в Пловдив, съобщиха от пожарната в града.

Развълнувана и безкрайно признателна от героичната постъпка на пловдивски огнеборци и спасители, майката на 15-годишно момче от Пловдив, благодари на екипа, помогнал на сина ѝ.

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Пловдив

На 27 юли, момчето и негов приятел излезли на разходка на Младежки хълм, но подтикнат от любопитство, единият от младежите влязъл в скален тунел близо до детската железница.

След 3-часова акция: Спасиха дете, изгубило се в гората край Ардино

Пред входа му имало натрупани отпадъци. Младежът отвън решил да запалили с тях огън. Последвало обаче силно задимяване и момчето, което било вътре в тунела, започнало да се задушава. Едва тогава тийнейджърите си дали сметка, че уж "невинната закачка" може да завърши фатално.

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Пловдив

Веднага след подаване на сигнал в Оперативния център на пожарната - към мястото били изпратени два екипа - спасители и огнеборци. Свикнали на изключително високите нива на стрес в работата, те действали мигновено.



На момента намерили пролука и подали спасителна маска с живителни глътки въздух на момчето, като почти в същото време предприели акция по изваждането му от тунела, дълъг близо тридесетина метра.

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Пловдив

Работата на спасителите била затруднена от скалистия терен и острите каменни ръбове. Историята завършва с щастлив край, а мйката изказва благодарност към спасителите. "Благодаря на огнеборците, които спасиха живота на сина ми!", споделя Зорница Маринова.

Благодарност към огнеборците:

- Августин Занчев
- Тодор Георгиев
- Ивайло Бозев
- на спасителите от сектор СОД
- Васил Жухов, Васил Стефанов, Кольо Кацаров и Красимир Добранов
- на безценната координационна рабата на ст. инсп. Веселин Брадистилов - началкик на група "Оперативен център"