мост над река Чая до пазара в Асеновград
мост над река Чая до пазара в Асеновград / Община Асеновград
Ако ремонтът на моста на пазара в Асеновград не започне колкото се може по-скоро, може да се наложи той да бъде затворен. Това заяви зам.-кметът на Асеновград инж. Стоян Димитров, който направи пореде оглед на пътното съоръжение. Той допълни, че мостът е построен преди повече от 50 години и оттогава ремонтни дейности по него не са извършвани.

DarikNews

Вследствие на експлоатацията и липсата на поддръжка, както и заради проникването на вода, сол и луга през деформационните фуги,  главните греди и опорните зони при устоите са силно обрушени. Бетонът е увреден в дълбочина и с просто око се вижда, че армировката е корозирала, а това води до намаляване сечението и съответно – до понижаване на устойчивостта на моста.

Търсят 5 млн. лв. за ремонт на моста до пазара в Асеновград, руши се

По думите на Димитров, мостът не е в аварийно състояние, но в сравнение със ситуацията преди 9 години, корозията е доста по-сериозна. Петна са се появили и на пътната плоча, което означава, че води са влезли и там.

Община Асеновград

„В момента не е опасно за същинската експлоатация, но представлява опасност за моста, като съоръжение. Защото с времето ремонтът ще става все по-тежък. Така, че колкото по-бързо намерим финансиране и съумеем да извършим ремонта, толкова по-малки ще са щетите по носещата конструкция и ремонтните дейности ще бъдат по-облекчени от гледна точка на финансовия ресурс”, обясни Димитров.

Решено: Асеновградчани ще плащат по-висока такса смет догодина

Това е един от общо четирите моста в Асеновград, които свързват града от двете страни на река Чая и е част републиканската пътна мрежа по линията Пловдив – Асеновград – Кърджали. Зам.-кметът припомни, че по предварителни разчети средствата, необходими за ремонт на моста, са в размер на около 5 милиона лева. Тъй като сумата е непосилна за бюджета на общината, а и тази част от пътя е републиканска, градската управа търси финансиране от държавата.

Дадоха 460 000 лв. за свлачището под Асеновата крепост

Зам.-кметът припомни, че в сумата е предвидено и разширението на моста, за сметка на тротоарите. Идеята е в двете посоки да се направят по две пътни платна. Това ще доведе до облекчаване на трафика по моста и натоварването на самата конструкция.

Вдигат такса смет и в Асеновград

Община Асеновград вече е сезирала Агенция „Пътна инфраструктура” и Областно пътно управление - Пловдив. „През годините е бил изготвен проект за пътната част на моста. Но тъй като дълги години не е правен ремонт вече има поражения по цялата конструкция”, обясни шефът на строителната дирекция в общината инж. Атанас Тошев.  По думите му ще се наложи ново обследване, за да се констатира конкретното му моментно състояние, тъй като в момента вече са заложени нови изисквания към състоянието на мостовите конструкции.