Има риск от това нови партиди от яйчен прах с фипронил да са достигнали страната ни. Това коментира министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в Смолян, където бе по повод изложение на редки породи животни в Родопите.
Не е ясно колко майонеза и сладолед с фипронил сме изяли, преди да бъдат изтеглени
Той обясни, че информационната система в момента „бълва”, непрекъснато се допълват данни от страни-членки за констатирани партиди с яйчен прах.
„Това, което получим като информация, веднага Агенцията по храните отива на място във фирмата доставчик, за да се идентифицира какво е на склад и какво е минало в рамките на производството“, посочи министърът.
Тонове майонеза и сладолед са произведени с опасния яйчен прах
Според него в Европа проблемът е много по-сериозен, „там много яйца са изяли”.
Втора партида опасен яйчен прах засечена в България
Продължават проверките в българските ферми, които са производители на яйца и птичи продукти, но засега няма констатирана употреба на фипронил. Проверени са и всички партиди полски яйца, за които е имало съмнения за наличие на веществото, пробите при тях също са отрицателни.
Има ли опасни яйца на българския пазар?
Министър Порожанов допълни, че заминава за Талин, където в понеделник ще заседава.