гъбари среща
гъбари среща / netinfo
Специалисти-миколози от България и гостуващи лектори от Италия, Франция, Сърбия и Гърция се включват в традиционната гъбарска среща, която започва днес и ще продължи до 11 юни в летовището Атолука край Равногор, съобщи Ваня Вълева – организатор и домакин на събитието. Над 200 пък са потвърдилите участието си в атрактивния форум, като освен от изброените страни сред тях има австрийци и германци.

Районът е избран, защото е един от най-красивите и богатите на гъби в страната. За тях обаче се знае много малко, както и за редките горски растения. Туристи унищожават гъби, смятайки ги за отровни, берат букети от защитени растителни видове или ги изкореняват, за да ги пренесат в градините си. Целта на срещата е да запълни поне донякъде тази информационна празнина.

Ваня Вълева обяснява, че някои гъби, включително и разновидности на смръчкули, се срещат само край Равногор. Много от тях не са ядливи и може би затова берачите ги ритат, за да не се отрови някой. Но те имат своята роля в екосистемата.

Програмата включва няколко беседи по интересни теми , сред които "Култивиране на кладница" с водещ Валентин Влайков и "Познаваме ли манатарковите гъби" с водещ д-р Борис Асьов. Освен с теорията, участниците в семинара ще има възможност да покажат и какво могат на практика по време на излет за бране на гъби в района на Брацигово, Атолука и Равногор. Вечерта ще има и трето полувреме със задължителната гъбена чорба.

Сред запалените гъбари има идея с общи сили да направят на мястото ботаническа градина. Освен туристическа атракция тя ще бъде и уникално място, на което всеки ще може да повиши екологичната си култура и познанията си за невероятната природа на Родопите. Водени са разговори с учени от БАН, които са готови да дадат подкрепата си, от общината в Брацигово пък уверяват, че ще помогнат при изготвянето на проекта. 

Това обаче е за по-далечно бъдеще. Сега усилията са съсредоточени върху организацията на гъбарската среща. Програмата за нея включва екскурзии в района, изложба, семинари за видовете гъби и начините за разпознаването им, специални лекции са предвидени за ядливите и отровните разновидности. Срещата ще завърши с купон на открито в Атолука. Основното ястие за него ще бъде естествено гъбена чорба.