/ iStock/Getty Images
Главната акушерка на Родилното отделение в УМБАЛ "Св. Георги" е едната от четиримата заразени с COVID-19 в Пловдив, за които беше съобщено тази сутрин. Това каза за DarikNews шефката на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева. 59-годишната жена се е самоизолирала още на 18 март, когато е почувствала неразположение. Оттогава, в продължение на вече 10 дни, тя не е идвала в отделението и в болницата, уточни д-р Манчева. По дуите й състоянието на акушерката е добро, а тя е под домашна карантина до оздравяването си. 

Медицинска сестра от Неврохирургията на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив е с COVID-19

Предстои основно почистване и дезинфекция на Родилното отделение, но това ще стане, след като бъдат изписани родилките, които са в момента в отделението, посочи шефката на РЗИ. Според нея главната акушерка не е имала досег с родилките и бебетата им, тъй като те са постъпили в отделението, след като тя е излязла в болнични. 

Приеха две 21-годишни момичета в пловдивската Инфекциозна клиника с доказан COVID-19

Въпреки това ще бъдат взети проби на персонала на отделението.  От РЗИ е изискан списък с всички жени, които са били в родилното помещение и са били обслужвани от заразената с коронавирус акушерка в периода от 13 до 17 март, тъй като към днешна дата те подлежат на 14-дневна карантина. Семейството на жената също е поставено под домашна карантина.

В тежко състояние е един от четиримата новооткрити пациенти с коронавирус в Пловдив

В средно тежко състояние е 50-годишният пациент, дошъл от пулмологията на МБАЛ "Св. Пантелеймон" в Инфекциозна клиника на УМБАЛ "Св. Георги". Той, заедно с 21-годишна пациентка от пулмологията на УМБАЛ "Св. Георги", са сред случаите, потвърдени след заповедта да се тестват всички пациенти с тежки белодробни проблеми и пневмонии в болниците. Другите двама души, за които стана известно днес - 62-годишен мъж и 56-годишна жена, били семейство. Двамата също са в Инфекциозна клиника в сравнително добро състояние. 

Още 17 заразени с коронавирус у нас

Още един заразен с коронавирус е потвърден в Пловдив, съобщи тази вечер и шефът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. С него броят на болните в Пловдив станаха 14, а в областта - 15 (има и един случай на заразена жена в Карлово - б.р.) За последния потвърден случай от днес все още няма подробна информация.