/ ThinkStock/Getty Images

Експерти помогнаха на 30 жени, станали жертва на домашно насилие, да намерят решение на проблема. Това стана по проект на пазарджишкия фонд ИГА, който се изпълнява от 1 февруари, а равносметката е по повод на неговото приключване.

Във всяка област ще има кризисен център за жертви на домашно насилие?

Една от дейностите е била разкриване на бюро за консултиране на нуждаещи се с раководител социалният работник Валентина Гешева. Към бюрото са се обърнали за подкрепа 30 жени на възраст от 24 до 78 години. На всяка от тях е оказана помощ според индивидуалния случай. И след приключването на проекта в кра на юни те могат да разчитат на съдействие от експертите на фонда при необходимост, уверяват от екипа.

Прокуратурата с незабавни действия при сигнал за домашно насилие

Освен задълбочен поглед върху проблема дейностите дадоха възможност да се направят и важни изводи, които биха помогнали в превенцията срещу домашното насилие. Очертани са уязвими групи. Както и фактори, водещи до пораждане на агресия в дома – икономическата зависимост на жената от мъжа, самопоставянето в подчинение на по-силния и дори професията – две дами са малтретирани от ревност заради професиите си – сервитьорка и медицинска работничка.

Държавата забрани говоренето по темата за домашното насилие

Жестоко е, но фактор се оказват и тежките увреждания – сред жертвите има такива с инсулти, умствени или физически недъзи, а здрави роднини са се възползвали от тяхната безпомощност. Променено е схващането, че това е семеен проблем и не бива да излиза извън стените на дома, акцентирано е върху работата със самите насилници, така е да осъзнаят грешката си и да се коригират. Проблемът обаче не е изкоренен, като по-тежък е в малките населени места.

Където се е налагало, са се намесвали социалните служби, МВР и прокуратурата. Деца са извеждани при близки и роднини, защото те копират модела на поведение и в зряла възраст е много вероятно да станат насилници или жертви.