/ Община Смолян
До 10 000 лв. се отпускат, за финансиране на проекти за осигуряване на достъп до действащи или разкривани нови работни места за лица с трайни увреждания в трудоспособна възраст.

Петков: Работещите бедни са около 800 000 души

Със средствата, работодателите могат да подават проекти по Националната програма за заетост на хората с увреждания. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който е на работно посещение днес в Смолян. Проекти се приемат до 13 август.

Държавата отпуска 2 милиона лева за хора с увреждания (ВИДЕО)

За всяко приспособено работно място, работодателите могат да получат до 10 000 лв., като трябва да запазят заетостта на наетите хора за не по-малко от 36 месеца след сключването на договор за предоставяне на средствата. Ще се отпускат средства и за квалификация и преквалификация на хора с увреждания. За тази цел работодателите ще могат да получат до 200 лв. за един работник.

Младежи с увреждания получиха първата си заплата (СНИМКИ)

Работното посещение на министър Петков започна със среща с кметът на Община Смолян Николай Мелемов. На нея били обсъдени редица актуални въпроси в областта на труда и социалната сфера. Министър Петков, че законодателството, което се променя и развива, все повече предполага децентрализация на процеса на социални услуги и подпомагане.

Дават пари за лични асистенти на хората с увреждания

По думите му, този процес се регламентира с новия Закон за социалните услуги, който предстои да влезе в сила от 1 януари 2020 г., както и с други нормативни промени. 

„Радвам, че в Община Смолян има отлично взаимодействие между поделенията на централизираните агенции към Министерството на труда и социалната политика - Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта, съответно Главна инспекция по труда, със съответните служби в общинската администрация и ръководството на общината.

100 лева месечна добавка ще може да се ползва и от личните асистенти на хората с увреждания

Това е и гаранция за едно добро обслужване на потребителите на социални услуги, на които общината е доставчик, така и на бенефициентите на различни социални плащания, които се нуждаят от тях“, каза министър Петков.