Д-р Ани Кеворкян с медал “Защитник на родното”
Д-р Ани Кеворкян с медал “Защитник на родното” / netinfo

Директорът на Арменския културно-информационен център в Пловдив Д-р Ани Кеворкян бе отличена с медал “Защитник на родното” на Министерството на диаспората в Ереван за цялостна дейност и личен принос в съхранението на арменската култура и традиции. В Пловдив активната й дейност се свързва и като съветник по културните въпроси на почетния консул на Република Армения Ехиязир Узунян, както и с работата й в помощ на посолството. От началото на 2016-та година Д-р Кеворкян е и член на Консултативния съвет на Фондация “Заедно” - организация, която работи в посока запазване на етническата толерантност и приобщаване на всички малцинствени общности към културния живот в града под тепетата.

Призът за значителен принос за опазване на арменската култура и традиция се връчва на арменци от целия свят от 2010 г. на специална церемония в Министерство на диаспората в Ереван. Всички деятели се избират по предложение на представителите на министерството в различните региони на света, като съорганизатори на връчването на престижните отличия са Световният арменски конгрес и организацията на арменците в Русия, която е една от най-големите.

Освен Д-р Кеворкян, от България е поканена и Мариан Гарабедян - председател на Фондация “Аракс”, която издаде няколко тома книги и приказки за деца. “Щастлива съм, че с Мариам Гарабедян сме удостоени с честта да носим званието “Защитник на родното, а наградата си получихме лично от министъра на диаспората Хрануш Хагопян, която действително успя да обедини всички арменци по света”, каза след завръщането си от Ереван снощи Д-р Кеворкян.  Освен медали двете дами получават и грамоти, а д-р Кеворкян и  парична награда, която е внесена в благотворителен фонд. Почетни гости на церемонията са били и двамата заместник-председатели на Световния конгрес Владимир Ахаян и Арам Саркисян.

Общо 60 са отличените тази година деятели от всички страни. Освен на отделни изявени личности, призванието “Защитник на родното” се връчва и в още 3 категории - за активна арменска общност, най-добър учител и арменско семейство за пример. “Изключителна чест за мен бе да се запозная Анахид Текмеджян –възрастна учителка, която продължава да учи децата в Халеб”, разказа още Ани Кеворкян. По време на тридневния си престой в Ереван тя се среща и с представители на организацията ONE ARMENIA, в която млади хора даряват доброволен труд в полза на други младежи, които имат нужда да звършват образованието си, да започнат нов бизнес или работа, независимо в коя държава по света. Със себе си носи в България интересна книга, посветена на живота на едно арменско семейство от Сирия. Членовете на фамилия Калемкиарян успяват в продължение на 200 години да предават традиционните занаяти за правене на бижута и ръчно гравирани съдове. Голяма част от техните изделия се намират в патриаршеската катедрала и са мощехранителници на покръстителя Сурп Крикор Лусаворич.

Тази година арменската общност в Пловдив направи и кампания в подкрепа на пострадалите и техните семейства по време на четиридневната войната в Арцах (Нагорни Карабах), както и за нуждаещите се в Сирия техни сънародници. Наградата за цялостна дейност се свързава и с честването на важни годишнини от историята на арменския народ, като отбелязването на независимостта и канонизирането на 1,5 млн. арменци – жертви на геноцида.

“Приемам наградата с благодарност към семейсвтото си, като признателност за работата ми с почетния консул и като изпълнен дълг към паметта на близките”, каза още Д-р Кеворкян.