/ iStock
Хванаха данъчни нарушения и храни без етикети и маркировка след акция в Плевенско, съобщиха от полицията. На 26 август на територията на община Кнежа е проведена специализирана операция с участието на полицаи, ОДБХ, НАП, РЗИ и пожарната.

Извършени са проверки за производството и разпространението на фалшифицирани и неотговарящи на стандартите хранителни продукти и противодействие на престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната системи.

БАБХ спря внос на над 700 кг млечни продукти от Турция

В обект - помещение за производство на мляно месо, месни заготовки и разфасовки от червено месо в Кнежа е установено, че работи 49-годишен местен жител, без да има сключен трудов договор с дружеството.

Съставен е констативен протокол и от него е снето писмено сведение. За случая е уведомена дирекция „Инспекция по труда-Плевен“ и материалите ще бъдат изпратени по компетентност за съставяне на акт.

От извършената проверка от служители на ОДБХ в обекта е установено, че в хладилни съоръжения за съхранение на суровини има готови продукти - месни заготовки, без етикет и маркировка, както и в хладилни съоръжения за готов продукт, се съхраняват суровини без етикет и маркировка.

В съседно помещение, което не е регистрирано по Закона за храните, е открито производство на сурово - сушени колбаси. Относно констатациите за храните от животински произход са издадени две разпореждания за насочване на храни за унищожаване в екарисаж.

От служители на ОДБХ е съставен констативен протокол като предстои съставяне на акт на управителя на дружеството. От извършената проверка от служители н НАП в обекта е установено, че дружеството по изведени данни от фискално устройство за последните 12 месеца в периода 1 август 2021 г. - 31 юли е натрупало облагаем оборот за регистрация по ДДС, който надхвърля 50 000 лв като по този начин дружеството не е изпълнило задължението си по ЗДДС да се регистрира след достигане на облагаем оборот над 50 000 лв съгласно чл.96 от ЗДДС.

В обекта е установено ползване на продукт за онлайн фактуриране, от който са изведени справки за издавани документи. Работата продължават служители на НАП-Велико Търново.