Установено е и клане на животни с неустановен произход
Започнаха извънредни проверки по повод Великден и Гергьовден. Специализирана полицейска операция е стартирала в област Плевен на 8 април и е продължила до 9 април, съобщиха от МВР.

Полицаи от ОИП-ГДНП, Районно управление-Левски при ОД на МВР-Плевен, служители на НАП и инспектори от Българска агенция по безопасност на храните (БАБ) и Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) са проверили обекти за производство и търговия с храни, кланици и търговски складове на територията на община Левски.

БАБХ засилва проверките покрай Великден и Гергьовден

В магазин за продажба на месо и местни продукти в град Левски, са установили около 70 килограма месо и субпродукти /карантия/ без документи за произход и без здравна и идентификационна маркировка. За констатираните нарушения е издадена забрана за продажба и разпореждане за унищожаване.

В кланица край град Левски служители на ОДБХ-Плевен са установили клане на животни с неустановен произход, без поставени ушни марки и в отсъствие на ветеринарен лекар при приемане на животните и клането.

Намерено е на съхранение около 50 000 кг месо без документи за произход и без здравна и идентификационна маркировка. В обекта е констатирано съхранение на месо и субпродукти в нарушение на изискванията на БАБХ.

Извършен е оглед на местопроизшествието. Иззети са като веществени доказателства DVR и заверени копия от документи - транспортни документи, протоколи от изписване, входящи и изходящи дневници за доставки на стоки и други.

Обектът е запечатан от служители на ОДБХ, като е издадена възбрана за продажба. Предстои издаване на разпореждане за унищожаване на установеното количество месо с неясен произход.

Материалите са докладвани на прокурор. Работата по досъдебното производство продължава разследващ полицай.