Ще обучават кметовете и кметските наместници да оказват първа помощ
Ще обучават кметовете и кметските наместници да оказват първа помощ / Sofia Photo Agency

Кметовете на кметства и кметските наместници на населените места в Община Ловеч ще бъдат обучени в оказване на първа долекарска помощ. Това стана ясно след проведена работна среща, свикана от кмета на Ловеч Минчо Казанджиев. Решението за тази инициатива беше взето в края на миналата година на сесия на местния парламент.

Обучението ще бъде проведено от специалисти на БЧК, а кметовете и наместниците ще бъдат разделени на групи. По думите на Минчо Казанджиев здравното обслужване трябва да е на ниво, но проблемът е, че в селата страда доболничната помощ и липсват лични лекари. За решението на този проблем, следва да се търси  инициатива за срещи на ниво Министерство на здравеопазване и НЗОК.

Според директора на РЗИ Ловеч д-р Генкова, в нормативен ред имат ограничения в решенията, които  трябва да се вземат. Средният брой на една лекарска практика е 1217 души и осигуреността с лекари в община Ловеч е добра.

По данни на д-р Ганчева, директор на Центъра за спешна медицинска помощ Ловеч, в последните години не са постъпвали сигнали с оплаквания от обслужването от спешните екипи. Оборудването е добро, автомобилите са снабдени с навигационни системи. Подготвя се и Наредба за обобщаване на задълженията на всеки лекар. Проблем е ориентацията по улиците без указателни табели и номерацията на блоковете, липсата на осветление във входовете и агресията от страна на пациентите при даване на сведение за журнала за предварителна диагноза.

На работната среща кметовете и кметските наместници са били единодушни за доброто и бързо обслужване от Спешна медицинска помощ в общината, допълват от местната администрация. Всеки от тях има и местен проблем, с който трудно би се справил сам. Те са предложили да се инициира послание към висшестоящите инстанции за намиране на удачни нормативни промени в лекарските практики.

От срещата е станало ясно, че проблемът със здравното обслужване ще стои открит и все още не е намерен нормативен подход за по-сигурна защита на здравното обслужване на населението. Ежегодно при обсъждане на здравно-демографското състояние се поставят проблемите, но няма формиран механизъм, който да предизвика нормативна промяна.