botev
botev / dariknews
Ботев извървя собствената си – българската Голгота с 200 юнаци, слезли на българския бряг при Козлодуй. Тръгна пеша да буди заспалия народ, да разчупи това наше вечно земно доволство, да промени нагласата, че револючиа се прави на маса с чаша ракия в ръка. Тръгна през Бутан, премина през Борован, даде сражение на търските черкези при Баница, за да стигне върха на своя земен път, своята Голгота на Околчица.
Почти никой не се присъедини към четата на воеводата по тежкото трасе от Козлодуй до Околчица. Това ще остане един тежък укор към тогавашните му съвременници, а и към нас – техмите наследници. Едно постоянно подръчкване на заспалата ни памет и на заспалото ни национално самочувствие, защото ско ние нямаме такива герои като Ботев и не ги следваме, ние нямаме бъдеще като народ и като държава“.

botev
dariknews

Това каза в словото си пред паметника на Христо Ботев в Плевен кметът Георг Спартански по време на церемонията по отдаване чест на великия българин.
Той добави, че за своите 28 години, Ботев е написал и своите 20 стихотворения, в които по неподражаем, велик и безсмъртен начин начин, поетът-революционер е изложил своя символ-верую.
„Той беше един от малцината на тази земя, които мограт да си позволят да казват това, което мислят и с още по-голяма сила да правят това, което казват.
Ботев загина на Околчица – българския Еверест. Той падна на българската земя и подобно на съратника си Левски, никой не знае къде му е гробът, но всички знаем техните имена и ние, истинските българи ги произнасяме с истинска почит и преклонение.

botev
dariknews

Ботев падна, за да живее. Той сбъдна мечтата си да остане жив в паметта на всички следващи поколения българи, за да буди заспалата ни съвест и за да ни кара да мислим по начин, по който трябва да мисли всеки истински българин за съдбата на Отечеството си. Не някой да ни поднася на тепсия свободата и това към което се стремим, а да работим, да не жалим сили, защото слава Богу, днес не е необходимо да жертваме живота си, но да правим всичко така скромно като истински почтени българи, както ни завеща Ботев.
Ботев и Левски очакват от нас дела. Те ще бъдат вечно живи и нека вечна да бъде паметта на българското племе към тях“, завърши Георг Спартански.
Честването започна със заупокойна литургия, отслужена от плевенски свещеници в присъствието на военни от Военното формирование в Плевен като строят беше приет от полковник Николай Бешев.

Сред официалните гости на събитието бяха народните представители Пламен Тачев и Калин Поповски, областният управител на Плевен Мирослав Петров, председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, кметът на Плевен Георг Скартански, представители на Областната и общинска администрация, на Съюза на военноинвалидите и много граждани.     

botev
dariknews

Участие в събитието взеха Детски хор "Звъника" с ръководител Ваня Ваня Делийска, Общински духов оркестър с диригент Пламен Марков, както и четници от НУ"Христо Ботев" - Плевен, заедно със своя директор Цветелин Горанов.
Точно в 12:00 часа, сиренен вой огласи Плеен в чест на загиналите за свободата на България.

botev
dariknews

botev
dariknews

botev
dariknews

botev
dariknews

 

botev
dariknews

botev
dariknews

botev
dariknews