/ БГНЕС, архив
Правосъдната министърка Цецка Цачева ще подаде оставка заради купения от нея евтин апартамент в столичния квартал "Изток". Тя сама е изявила желание да напусне правителството в разговор с премиера Бойко Борисов.

Цецка Цачева е в Стара Загора, където се очаква да потвърди официално напускането на кабинета. Оставката е индивидуален акт. Надявам се, че Цецка Цачева знае какво прави. Дали ще има и други оставки, ще видим, каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която също се намира в Стара Загора.

По-рано през деня Йотова коментира скандала с апартаментите на властта и каза, че това е тема за борба с корупцията у нас и в Европа. Смятам, че премиерът е на ход, пророчески заяви Йотова минути преди да стане ясно, че Цачева смята да подаде оставка.

Борисов: Ще си понесем последствията, тази партия съм я създал, за да се бори с корупцията на комунистите

Премиерът Борисов се закани в петък от Брюксел, че всички политици, които са замесени в скандала с евтините апартаменти, ще си понесат последствията. По думите му обаче, при разговор с него, те са били категорични, че всичко е законно.

„Не само Цецка Цачева трябва да си подаде оставката. Оставка трябва да подадат и Ваня Колева /зам.-министърът на спорта, бел.ред./, Вежди Рашидов и Цветан Цветанов. Те трябва да напуснат политиката. И трябва да стане ясно, че такива хора не трябва да участват в политиката“, коментира Елена Йончева в "Седмицата" по Дарик.
 
Премиерът в Брюксел: Цветанов да помисли откъде дойде тази атака точно сега (ВИДЕО)

Тук не става дума само за няколко политици, които са си купили имоти. Проблемът е затова как се вкарват лобистки закони - закони, които се правят за един човек, за една или друга фирма. Това е моделът, по който се управлява в България, заяви още говорителят на ПГ на „БСП за България“.

ВМРО подкрепя този морален акт. В българската политика по този начин трябва да се работи. Надявам се институциите да направят обективни проверки по всички тези случаи. Ако всичко е изрядно, да го съобщят, ако не - да има санкции, заяви секретарят на ПГ на „Обединени патриоти“ и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов в коментар на новината за оставката на правосъдния министър.

Според него Цецка Цачева се е доказала като морален политик, което се потвърждава и с настоящата оставка. Той подчерта, че съгласно коалиционното споразумение от патриотите няма да излязат с предложение за това кой да заеме поста ѝ.

„Нито имаме претенции, нито имаме желание да имаме министър на правосъдието“, категоричен е Ангелов. Той допълни още, че създалата се ситуация няма да наруши работата на управленската коалиция, която определи като стабилна.