Окръжният съд в Плевен остави в ареста 28-годишния британски гражданин, живял в село Любеново, научи NOVA. Решението може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.

За нарушаването на този Закон е предвиден доживотен затвор на Острова. Това е и причината Окръжният съд в Плевен да поиска постоянен арест за Дейвид Бодил. 
Служебният защитник на британеца не оспори това искане на прокуратурата. 

По информация на БНР пред съда обвиняемият заяви, че не желае да бъде депортиран, нито да бъде съден и да лежи в затвор в родината си. Той добави, че това, за което е издирван и задържан, е "само хоби". "Никого не съм наранил и не съм имал намерение да го правя".

Предстои да бъде уведомено посолството и консулските власти на Обединеното кралство в страната ни. Делото за екстрадиция на британския гражданин ще бъде утре.

Оставиха в ареста британеца Дейвид Бодил (СНИМКИ)

В заповедта за задържането на Бодил е посочено, че той е нарушил чл. 4 от Закона за взривните вещества във Великобритания, което там се наказва с доживотен затвор.

Маноил Манев: Албена Симеонова има съпричастност към терористични организации

28-годишният Дейвид Бодил се издирва по искане на властите в Манчестър. Там той е разследван за подготовката на терористични действия. Домът му в Манчестър е претърсен и на място са открити материали и суровини за изработването на самоделни бомби, както и незаконно притежавано оръжие и боеприпаси. Бодил е избягал в България, където е задържан от нашите власти в село Любеново, Никополско. Той е бил задържан в близост но ферма за биоземеделие, за която има информация, че е на депутатката от „Демократична България“ Албена Симеонова. 
БГНЕС