Окръжният съд в Плевен остави за постоянно в ареста британеца Дейвид Майкъл Бодил, който бе задържан в село Любеново, община Никопол, съобщиха от съда.

Маноил Манев: Албена Симеонова има съпричастност към терористични организации

Лицето е издирвано с цел провеждане на наказателно производство за извършено престъпление по Закона за взривните вещества от 1883 година - наказания за приготовление или притежание на експлозиви при подозрителни обстоятелства, което е престъпление по чл.339 от Наказателния кодекс на Република България.

Дейвид Бодил
Булфото

Съдът в мотивите си е изложил, че към настоящия момент може да се направи обосновано предположение, че лицето е извършило престъпление, което се наказва с доживотен затвор. Освен това, след извършване на деянието е напуснало Обединеното Кралство и се е укривало в село Любеново, Плевенска област. Тези обстоятелства, както и това, че няма настоящ и постоянен адрес в България, са в състояние да го мотивират да се укрие и да осуети предприетото спрямо него наказателно преследване, ако бъде взета по-лека мярка за неотклонение спрямо него.

Поради изложеното, съдията-докладчик по делото е уважил искането на прокуратурата и е взел най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Опасен, въоръжен и агресивен: Задържаха у нас британец, издирван от Интерпол за тероризъм

Определението на Окръжен съд - Плевен не е окончателно и то може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд - Велико Търново.

Дейвид Бодил
Булфото

В хода на заседанието стана ясно, че заповедта за задържане на Бодил е издадена на 28 декември 2022 г. от районен съдия в магистратски съд в Уестмистър, Лондон. 28-годишният мъж е напуснал родината си и на 19 ноември 2022 г. е пристигнал в България.

Бодил заяви, че не желае да бъде депортиран, съден и да лежи в затвор в родината си. Той добави, че това, за което е издирван и задържан, е "само хоби". "Никого не съм наранил и не съм имал намерение да го правя", сподели той в съдебната зала.

 
БГНЕС, БНТ