Атрактивна изложба показва факти за Спасителя на Европа - Кан Тервел
Атрактивна изложба показва факти за Спасителя на Европа - Кан Тервел / cherven.bryag

В старата църква „Св. Троица" в Червен бряг беше открита атрактивна изложба за делото и личността на един от най-славните български владетели - Кан Тервел. Експозицията е с изключителна историческа стойност и показва малко известни факти за Спасителя на Европа. Тя гостува в Червен бряг по покана на местния Ротари клуб, който тази година бележи 13-годишна народополезна дейност.

Местни ротарианци, представители от администрацията на Община Червен бряг, много ученици и учители присъстваха на откриването на уникалната изложба.

„Искахме по този начин да направим един своеобразен подарък на червенобрежката общественост. Благодарим за любезното домакинство на местния храм и за съдействието на Читалище „Н. Й. Вапцаров". Младите трябва да знаят повече за делото на Кан Тервел, защото това повдига самочувствието им като българи", каза по време на откриването президентът на Ротари клуб Червен бряг, Деян Йотов.

„Кан Тервел е един от най-великите български владетели и със сигурност най-популярния български пълководец извън границите ни. Има голям глад за история и нужда от запознаване с делото на великите личности, още повече, че те имат фундаментален принос в историята на Европа", каза президентът на Ротари клуб Ловеч, Любомир Банчев. Той анонсира и следващата стъпка - създаване на документален филм за делото на Кан Тервел, проект, който ще очаква подкрепа от всички ротари клубове в дистрикта.

Експозицията е подготвена от Фондация „Българска памет", Фондация „Бъднини" и Националния исторически музей и се осъществява със съдействието на „Ротари клуб" - Ловеч. Съставена е от 19 цветни пана и цели да се възкреси спомена за българския Кан Тервел, най-често споменаван в средновековните извори и книжнина, като направи възможно едно съвременно преоткриване на европейската ни значимост и цивилизационен принос през чуждите писания и през образа на великия български държавник от началото на IX век.