pojar
pojar / dariknews.archive
От началото на годината досега в Ловешка област са възникнали 26 пожара – предимно низови, засегнати са 1120 дка площи, съобщи инж. Павли Богдански, директор на Регионалната дирекция по горите – Ловеч, по време на заседанието на Областния щаб за защита при бедствия.
По думите му, за да намалеят щетите, а и разходите по потушаването на възникналите пожари е важно да се засили ролята на кметовете в малките населени места - те трябва да реагират своевременно, а не само да чакат горските и пожарникарите, апелира Богдански.
 
От 165 през 2015 г. излизанията на пожарникарите през 2016-а са се увеличили на 485 за събития без преки материални щети, предимно пожари в сухите треви и храстовидна растителност, информира комисар Владимир Кацарски, директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - Ловеч. Ако направим точен разчет обаче на разходите по погасяването им, ще стане ясно, че всъщност „щетите” са големи, а тези пожари най-често са причинени от хора, обясни той и допълни, че в областта се увеличават пустеещите земи, а най-често те се почистват с опалване, което е и причината за тези пожари. 90% от тях са умишлени, от небрежност и превенцията е важна за намаляването им. Зачестяват и излизанията на службите за оказване на техническа помощ при пътнотранспортни произшествия, отводняване и отстраняване на дървета.
 
Където общините са активни в борбата със стихиите и съдействат, има и по-добър резултат. Трябва да се използват по-често и доброволческите формирования, те са добре обучени, макар да има още какво да се работи, но те са ни от голяма помощ и общините трябва да ги използват по-често, 90 на сто от тях са преминали и трите модула на обучение и работата им има бъдеще, е мнението на комисар Владимир Кацарски.