/ iStock/Getty Images
Заболеваемостта от COVID-19 в Ловеч е на границата до „червено“, като на 24 октомври с показатели 117.5 на 100 000 все още е в „оранжевата“ зона, но след 119.9 на 100 000 влиза в рисковата зона, съобщиха от Общината.

Лекар от Центъра за спешна медицинска помощ в Ловеч е с коронавирус

Това стана ясно от данните на РЗИ, изнесени по време на заседанието на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на коронавируса, проведено днес.

Заседанието бе водено от кмета Корнелия Маринова, участваха зам.-кметовете Венцислав Христов, Цветан Георгиев и Даниел Колев, както и представители на отговорните институции в Общината.

Спират плановите операции в болниците в Ловешка област

Отчетена бе тревожна тенденция, повишен брой на  положителни случаи на заболели и контактни лица
. Общинският щаб след обсъждане прие мерки и препоръки във връзка с предотвратяването и ограничаването на разпространението на коронавирус в общината. Предложенията са отправени към директора на РЗИ за въвеждане.

Считано от 27 октомври Щабът въвежда на територията на Община Ловеч следните мерки:

1. Възлага на директорите на училища на територията на общината да предприемат мерки за ограничаване на достъпа на външни лица до територията на учебните заведения, включително физкултурни салони и зали, в които се провеждат мероприятия, тренировки и репетиции с участие на външни за училището лица, с изключение на формите на ЦПЛР-ОДК;

2. В сградите, в които се осъществява читалищна дейност, са допустими мероприятия само ако са съгласувани предварително с Общински оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на коронавирус на територията на Община Ловеч;

3. В обредните зали на територията на Община Ловеч при провеждане на радостни или тъжни ритуали се допускат не повече от 10 лица, при спазване на противоепидемичните мерки;

4. Преустановява се издаването на разрешения за удължено работно време на обектите за хранене и развлечения на територията на Община Ловеч до второ нареждане.


Строги мерки срещу COVID-19 в Ловешко, сред тях и вечерен час за непълнолетни

Общинският оперативен щаб препоръчва на директора на РЗИ да издаде заповед:


- за преустановяване на посещенията в нощните клубове и дискотеки на територията на община Ловеч
- за посещение на заведения за хранене след 23:00 часа на територията на Община Ловеч


В началото на заседанието кметът Корнелия Маринова представи доклад за направените по график от общински служители за миналата седмица проверки, те са над 160 на брой.

Докладът е изпратен до РЗИ. Своята дейност отчетоха от полицията, БАБХ, МБАЛ „Проф. Параскев Стоянов“ и „Спешна помощ“. В общината контактните деца към момента са 81, на домашно лечение са пет болни деца, учителите са трима, като двама са от детски градини.