/ iStock/Getty Images
Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Ловеч д-р Анета Винева от утре /25 октомври/ се спират плановите операции в болниците в област Ловеч.

Причината е нарастващият брой заболели от коронавирус, а още четири лечебни заведения в областта трябва да имат готовност да приемат пациенти с COVID-19, съобщиха от РЗИ.
Определя се и минимален брой легла за лечение на пациенти с COVID-19 - не по-малко от 5 процента от общия брой легла в лечебното заведение.

След регистрираните 18 нови случая на заразени с коронавирус в областта за последното денонощие, от РЗИ отчитат заболеваемост от 117,5 на 100 хиляди души население за последните 14 дни.

Д-р Анета Винева поясни, че МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч и Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян, където в момента се приемат за лечение пациенти с коронавирус, все още не са запълнили целия си капацитет от легла, но останалите четири болници в областта - общинските в Луковит, Тетевен и Троян, и частната "Кардиолайф" в Ловеч, трябва да подсигурят легла за лечение на такива пациенти.
БТА