/ Влади Владимиров, Дарик-Кюстендил
Към срeдата на август ТЕЦ "Бобов дол" започва изграждането на газовата връзка с газопровода за Северна Македония, каза изпълнителният директор на енергийното дружество инж.Любомир Спасов, съобщава NOVA.

Въпреки високите цени на газа централата постепенно ще започне да използва синьото гориво - и заради поскъпването на въглищата, отбеляза той. Очаква се разрешителното от "Булгартрансгаз" до 20 август.  
 
Отклонението ще стане от магистралния газопровод за Северна Македония, който минава съвсем наблизо, ще трябва да се изгради трасе от около 2 километра. Отреден е и терен за изграждане на газоразпределителна станция.

Изпълнителният директор инж.Спасов пояснява: "Имаме договорка с тях да направят отклонението, а ние дотогава трябва да имаме разрешението за строеж на газоразпределителна станция.

"Скъпо-нескъпо - правим го. Въглищата също стават скъпи, така че всичко си върви реципрочно в общи линии. Като краен ефект въглища плюс емисии, газ плюз емиии много са скъпи емисиите на въглищата. На газа са по-малко. Те пак са на същата цена, но са доста по-малко като количество за едно и същ количество енергия и там вече се получава почти изравняване", посочи той.
NOVA