Ниско ниво на инвестициите, но добра оценка за администрацията, сочи анализ на ИПИ за областта
Ниско ниво на инвестициите, но добра оценка за администрацията, сочи анализ на ИПИ за областта / Иво Кирилов, Дарик- Кюстендил, архив

От Слаба до най- високата Много добра оценка получава Кюстендилска област в последното изследване "Регионални профили: показатели за развитие" 2014 г. на Института за пазарна икономика. Най- високата много добра оценка е за "данъци и администрация" и "здравеопазване", а най- ниската за "демография" и "икономика". Оценки по останалите критерии: "инфраструктура"- добро; "образование"- средно; "околна среда"- незадоволително; "социална среда"- добро.
За трета поредна година, Институтът за пазарна икономика, в сътрудничество с Региостат, изготви актуални социално-икономически профили на 28-те области в страната. Профилите представят състоянието и развитието на областите въз основа на 59 показателя, обединени в осем категории - икономика, инфраструктура, данъци и администрация, демография, образование, здравеопазване, околна среда и социална среда.
Социалноикономическото развитие на област Кюстендил е в тясна връзка с негативните демографски процеси, които протичат на територията на областта.
Инвестиционната активност на местните предприятия остава ниска, а привлечените чуждестранни инвестиции нареждат областта на едно от последните места в страната. В резултат на това заетостта е ниска, а някои ключови индикатори за социално включване и условия на живот са по-лоши от средните за страната стойности.
Положителни тенденции се забелязват в сферата на инфраструктурното развитие и във възприятията на местния бизнес за работата на администрацията.
Качеството на околната среда също е незадоволително, а образователната система получава средна оценка.
Здравеопазването е оценено като много добро благодарение най-вече на добрата материална осигуреност на местната здравна система, макар и да се наблюдава недостиг на лекари с някои ключови специалности, информират от Института за пазарна икономика.
Много добрата оценка за област Кюстендил, по критерии "данъци и администрация" се дължи на чувствителното покачване на оценките на местния бизнес за работата и взаимодействието му с местната власт, както и на осезаемия спад на възприятията за корупция. В същото време делът на колебаещите се в оценката си за корупцията лица е близо 50%, което предполага известна неустойчивост на постигнатите резултати. Подобрената оценка на работата на институциите може да се разглежда и като следствие на проведената в община Кюстендил в края на 2013 г. информационна кампания за борба с корупцията на местно ниво.
Размерът на четири от петте наблюдавани местни данъци и такси остава по-нисък от средните за страната - фактор, който поставя повечето общини в благоприятна конкурентна позиция по отношение на един от най-важните фактори на бизнес средата. Изключение от общото правило се наблюдава при размера на таксата за битови отпадъци за нежилищни имоти на юридически лица.
През последната година електронни услуги са ползвали 30,0% от предприятията при средно 38,6% за страната, а качеството им се оценява като средно - 3,2/5,0, при 3,4/5,0 за страната.