Кюстендилската болница сключи договор със здравната каса за 2010 г. Пътеките са с 4 повече
Кюстендилската болница сключи договор със здравната каса за 2010 г. Пътеките са с 4 повече / netinfo

Кюстендилската МБАЛ "Д-р Н. Василиев" подписа днес договор с РЗОК за клиничните пътеки, по които ще работи през 2010 г. Въпреки новите условия в националния рамков договор 2010, здравното заведение не намали броя на клиничните пътеки, а ги увеличи с нови четири спрямо 2009 г. През 2009 г. болницата е работила по 198 клинични пътеки, през новата те са 202.

През тази година здравното заведение ще изпълнява и напълно нова дейност литотрепсия (безкръвно разбиване на камъни в бъбреците), при което престоят в здравно заведение е еднодневен. Болницата разполага с апарат- литотриптер и квалифициран персонал, с който да извършва новата лечебна дейност.

От миналогодишните пътеки отпадна ревматологичната, заради липса на втори специалист. Пътеката е за  лечение на ревматоиден артрит, но през м.г. по нея е имало минимален обем дейност.

Новоназначени специалисти в болницата са втори ендокринолог, специалист по кожни и венерически болести. Увеличен е и броя на лекарите в Очно отделение и това по уши, нос и гърло. Без да се налага по изискванията на новия рамков договор, нови специалисти са назначени и в отделението по трансфузионна хематология и спешно отделение.

Кюстендилската болница има необходимите специалисти и техника и възможност да поеме пациенти от целия регион, каза директорът на МБАЛ в Кюстендил д-р Михаил Зортев.

14 082 са преминалите пациенти през МБАЛ в Кюстендил за м.г. Увеличението спрямо предходната е с над 200 пациенти. През 2009 г. в здравното заведение е използван над 70% от легловия капацитет. През м.г. в болницата отчитат увеличение на раждаемостта с 45 новородени. За 2009 г. са родени 446 бебета. Детската смъртност е 0% и през изминалата 2009 г., както и през предходната 2008 г.