97 нарушения при незаконен добив на дървесина
97 нарушения при незаконен добив на дървесина / Дима Кирилова,Дарик радио

През 2016 базираните в област Кюстендил и област Перник горски инспектори са съставили 210 акта по Закона за горите, като от тях по вид на нарушение са:за добив - 97, за транспорт 54 и за преработка-2, отчете директорът на РДГ Кюстендил инж. Здравчо Тодоров.
Издадените Наказателни постановления по ЗГ за 2016 година са 127. Наложените сънкции и глоби са на стойност 31 155 лева, обезщетения в размер на 30 145 лв и парична равностойност на конфискувани вещи на стойност 12 064 лв.
Съставените актове от ДГС, ДЛС и горски инспектори за годината по ЗЛОД са 185 броя, от които 94 са с издадените Наказателни постановления и глоби в размер на 19 050 лв.Съставените актове от горски инспектори по ЗРА са 3 броя и глоби в размер на 5 100 лв.
В сравнение с 2015 година съставените актове по ЗГ за 2016 г са 81 повече, а по ЗЛОД за 2016 г. с 178 повече.
„По-голямата част от нарушенията са при добива на дървесината, както и сеч на немаркирана дървесина. Това нарушение след себе си води и до следващите нарушения - незаконно транспортиране и преработване на дървесина. 3 са по- сериозните нарушения през годината. Има един акт изпратен до районна прокуратура град Перник. Актът е съставен на лице, регистрирано в публичния регистър за упражняване на лесовъдска практика за това, че е допуснало сеч на немаркирани с контролна горска марка дървета.
Третото е жалба от физическо лице за извършена незаконна сеч в частен имот, територия на ТП ДГС Рилски манастир. Извършени са проверки, които доказват, че на площ от 6,8 дка е извършена сеч без писменно позволително и без КГМ на 394 броя бял бор на стойност 12 600 лв.Жалбата е изпратена до РП Дупница.
При извършена проверка на превозни билети на обект, собственост на юридическо лице са открити 38 броя подправени билети. Преписката също е изпратена в прокуратурата", коментира директорът на РДГ Кюстендил, инж.Здравчо Тодоров.

През годината до момента са разгледани и проверени общо 52 бр. жалби, сигнали и заявления за извършвани незаконни дейности в горските територии за териториите на двете области Кюстендил и Перник. От тях: приблизително 5 % са подадени относно разрушени черни пътища в последствие на извършвания извоз с товарни автомобили на добита дървесина. Останалите получени жалби и сигнали в по-голямата си част са за извършени неправомерни сечи във възстановени гори на физически лица, извършени незаконни сечи в останалите случай в ДГТ, възражения по изведени сечи от наследници на гори без пълномощно с останалите правоимащи и др. В по-голямата си част от основателно подадените жалби и сигнали е за извършени незаконни сечи с неустановен извършител. Неоснователните жалби се дължат основно на непознаване от страна на жалбоподавателите на действащите нормативни документи, грешна представа за местоположението на възстановените им горски имоти.