Община Дупница оборудва напълно два апартамента, в които да бъдат настанени бежанци с малки деца
12 украински граждани, избрали да се установят в Кюстендилска област, са се регистрирали през почивните дни. Четири от тях са настанени в община Рила, 3 - в община Кюстендил, 5- в Сапарева баня, съобщиха от Областна администрация.

Още 11 украински граждани са се регистрирали за пребиваване в Кюстендилско

В региона е настанено и едно дете, което все още не е регистрирано. С тях общият брой регистрирани украински граждани в областта е 44 възрастни и 1 дете.

Припомняме, че срокът за регистрация на украинските граждани в служба „Миграция“ на Районните управления е до три дни от пристигането им на територията на област Кюстендил, независимо в коя от деветте общини.

Това може да бъде направено от лицето/домакин, което ще даде настаняване или е задължение на общините, ако те предоставят място за настаняване. Регистрацията в слуоба „Миграция“ не дава статут на бежанец. Това трябва да бъде посочено изрично като желание от всеки.

На 3 март 2022 г. за гражданите от Украйна Европейският съюз въведе в действие директивата за временна закрила /ДИРЕКТИВА 2001/55/ЕО НА СЪВЕТА от 20 юли 2001 год./. Това означава, че гражданите от Украйна получават на територията на държавите-членки на ЕС, временна закрила с първоначален срок от 1 година.

На 10 март Министерски съвет взе решение за предоставяне на временна закрила на разселени лица от Украйна и за изменение на Националния план за действие при временна закрила в Република България.

С него се предоставя временна закрила на разселените лица от Украйна в съответствие с Решение за изпълнение на Съвета на Европейския съюз /ЕС/ 2022/382 от 4 март за установяване на съществуването на масово навлизане на разселени лица от Украйна по смисъла на чл. 5 от Директива 2001/55/ЕО и за въвеждане на временна закрила.

Временната закрила се предоставя от 24 февруари за срок от една година. Документът, който ще получават разселени лица от Украйна е „Регистрационна карта на чужденец, на когото е предоставена временна закрила“, която ще бъде предоставяна от Пункт за първоначален прием към ГКПП.

Лицата, допуснати до територията на страната с валидни документи за самоличност, могат да бъдат регистрирани и да им се издава Регистрационна карта на чужденец, на когото е предоставена временна закрила и в ОДМВР и териториалните поделения на Държавна агенция за бежанците при МС.

След изтичането на 1 година срокът на временната закрила може да бъде продължаван. Този срок може да бъде прекратен по-рано, ако войната приключи и в Украйна бъде възстановен мира.

Община Дупница оборудва напълно два апартамента, в които да бъдат настанени бежанци с малки деца от Украйна, съобщиха от пресцентъра на Общината. Апартаментите до миналата година бяха използвани за детски градини, предава БТА.

Кметът на общината Методи Чимев каза, че са направени бързи ремонти, защото общината очаквала в края на седмицата да пристигнат няколко семейства с деца. Оборудването за апартаментите е дарено от жители на общината в пункта, който администрацията разкри в бившата поликлиника. Предстои за настаняване на бежанци да бъде подготвен още един апартамент.

Информационният център за бежанци във Варна организира образователни курсове за украински деца

Набирането на помощи
продължава, казаха от кметството. Пунктът за събиране на материалните дарения е в бившата поликлиника, сега "Център за здравни медиатори".

Най-неотложни са нуждите от мебели за откритите общински бази (маси, столове), електроуреди (с приоритет - микровълнова фурна, електрически печки, хладилник, пералня), пакетирани хранителни стоки (варива, консервирани храни), хигиенни материали, други стоки за домакинството в запазено добро състояние, посочиха от Общината. В пункта се събират и дарения в съответствие с изискванията за изпращане на стоки и дарения с хуманитарен конвой.

Подробна информация може да намерите на Единен портал за хора, засегнати от войната в Украйна със следния електронен адрес: https://ukraine.gov.bg/bg/