"Още 10 украински граждани са регистрирани, като пребиваващи в Кюстендил, а един - в Сапарева баня", съобщи областният управител Катя Димитрова.

Гимназия в Плевен организира благотворителна кампания за децата на Украйна

С тях броят на пребиваващите, с регистрация, става общо 32-ма възрастни и четири деца. Областният координационен център за подкрепа на украински граждани обръща внимание, че срокът за регистрация на украинските граждани в служба „Миграция“ на Районните управления  е до три дни от пристигането им на територията на област Кюстендил, независимо в коя от деветте общини.

Това може да бъде направено от лицето/домакин, което ще даде настаняване или е задължение на общините, ако те предоставят място за настаняване. Регистрацията в слуоба „Миграция“ не дава статут на бежанец. Това трябва да бъде посочено изрично като желание от всеки.

На 3 март за гражданите от Украйна Европейският съюз въведе в действие директивата за временна закрила /ДИРЕКТИВА 2001/55/ЕО НА СЪВЕТА от 20 юли 2001 год./. Това означава, че гражданите от Украйна получават на територията на държавите-членки на ЕС, временна закрила с първоначален срок от 1 година.

В Сливен осигуряват безплатна стоматологична помощ за бежанци от Украйна

Очаква се в следващите дни българското правителство да приеме акт, с който ще се определи къде и как гражданите на Украйна ще могат да се регистрират в България и да получат българските си документи за пребиваване като чужденци с временна закрила. Документът, който те ще получават е „Регистрационна карта на чужденец, на когото е предоставена временна закрила“.

След изтичането на 1 година срокът на временната закрила може да бъде продължаван. Този срок може да бъде прекратен по-рано, ако войната приключи и в Украйна бъде възстановен мира и нейната независимост.

Подробна информация може да намерите на Единен портал за хора, засегнати от войната в Украйна със следния електронен адрес: https://ukraine.gov.bg/bg/