Хасково, Областна епизоотична комисия
Хасково, Областна епизоотична комисия / Областна администрация, Хасково
На територията на Хасковска област няма регистрирани случаи на болни от африканска чума по свинете животни, отчетоха ветеринарните власти на заседание на Областната епизоотична комисия. Изпълняват се стриктно превантивните мерки.
 
Обявиха бедствено положение и в Разградско заради Африканската чума

Заместник-министърът на земеделието Лозана Василева проведе в Харманли извънредна среща с институциите от областта, за да провери превантивните мерки, които сме взели, съобщи областният управител на Хасково. Целта на Министерството на земеделието е да координира мерките, които са предприети за недопускане на заболяването, уточни Станислав Дечев.
 
Ще бъде ли овладяна африканската чума в Русенско?

Оценката за работата на хасковските институции е, че всички служби работят в координация и изключително отговорно за неразпространение на заразата. Но това не трябва да ни успокоява, а да продължим да работим все така оперативно, обобщи областният управител и насрочи за следващата седмица ново заседание на Областната епизоотична комисия.

Хасково, Областна епизоотична комисия
Областна администрация, Хасково

От Пътното управление днес съобщиха, че интензивно почистват всички републикански пътища и отбивки за почивка, както и 20 км зона на граничните пунктове.
 
От ОДБХ докладваха, че след свикване на всички общински епизоотични комисии в региона тече преброяване на неидентифицираните прасета в т.нар. „заден двор“. Следващата седмица резултатите ще бъдат обобщени.
 

Обявиха бедствено положение в Русе заради Африканската чума

Другата голяма опасност за разпространението на чумата са фуражите. „Сега се правят фуражи от места, където е имало диви свине и без да се обработват се продават на личните стопани. Това е огромна опасност“, категоричен е д-р Илиев. „Апелирам към стопаните и земеделците, да не купуват и продават свине в този период. Защото не ветеринарите сме виновни, че стигаме до тези крайни мерки“, обобщи той.
 
Горските стопанства започват отстрел на дивите свине, отчете директорът на Държавното горско стопанства инж. Любомир Илиев. Зам.-областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова призова пътуващите туристи, особено в Румъния, да бъдат особено внимателни и предупреди, че с внасянето на храни от там могат да станат неволни разпространители на чумата.