Димитровград, Пожароизвестителна кула
Димитровград, Пожароизвестителна кула / Дарик радио, Хасково
Пожароизвестителната кула на Димитровград вече работи
97852
Пожароизвестителната кула на Димитровград вече работи
  • Пожароизвестителната кула на Димитровград вече работи
Пожароизвестителната кула, която община Димитровград изгради по проект, вече е в готовност за работа. Това съобщи на пресконференция днес кметът Иво Димов. Предстои през следващите две седмици да бъде направен ремонт в сградата на оперативния дежурен в общината, където ще се помещава контролният център. След това от екипа на проекта ще направят демонстрация за възможностите на автоматичната наблюдателна кула за ранно известяване и превенция на горски пожари, която е първата по рода си в региона.

Община Димитровград, пресконференция
Дарик радио, Хасково

Проектът, съвместно с турската община Узункюпрю, стартира през месец март 2017 г. и приключва на 20 юни през тази. Стойността му е 581 483 евро по програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция.  За водещия партньор- община Димитровград, от тях са били 479 000 лв., като стойността на кулата е 457 821 лв., съобщи днес Иво Димов. Тя е изградена в землището на село Крепост, висока е 30 м и с периметър на действие до 10 км, като в обхвата и са 25 000 дка гори.

Община Димитровград, пресконференция
Дарик радио, Хасково

Дано сигналите са възможно най-малко, коментира началникът на димитровградската пожарна Иван Пачов. Той посочи, че в световен мащаб тенденцията е към увеличаване на пожарите в горски територии и снабдената с най-съвременно оборудване автоматична станция ще даде възможност в община Димитровград за ранното им откриване.

Партньорът на Димитровград- турската община Узункьопрю, е създала система за превенция на наводнения, като  е изготвена и обща Стратегия за превенция на природни и причинени от човека бедствия и смекчаване на последствията от тях.

Община Димитровград, пресконференция
Дарик радио, Хасково

В пресконференцията днес участва и заместник-кметът на Узункюпрю Енгин Булут, който отчете добрата работа с община Димитровград по вече втори проект, след първия за паркинг на Неделен пазар.

Още две съвместни проекти предложения очакват одобрение, съобщи днес заместник-кметът на Димитровград Яшо Минков. Те са за закупуване на високоспециализирана техника за почистване на речни корита и дерета и реновиране на пространството зад бл. 1 на бул. България.

Звукова картина от пресконференцията чуйте в приложения файл.