Община Димитровград, профилактични прегледи на учениците в начален курс
Община Димитровград, профилактични прегледи на учениците в начален курс / Дарик радио-Хасково
Безплатни здравни прегледи за 1 206 деца в Димитровград
93483
Безплатни здравни прегледи за 1 206 деца в Димитровград
  • Безплатни здравни прегледи за 1 206 деца в Димитровград
Безплатни профилактични прегледи за 1 206 ученици от начален курс във всички 10 училища в Димитровград организира за четвърта поредна година общината. Резултатите бяха представени на пресконференция днес.

Очен преглед при специалист са преминали 400 първокласници, като 39 не са били обхванати, защото са отсъствали или родителите са отказали да подпишат декларация за съгласие. При 49 деца д-р Милка Иванова е констатирала късогледство, за 15- далекогледство, а при 18- т. нар. мързеливо око. Догодина да бъдат обхванати деца в по-ранна възраст- 4-5-годишни, препоръча тя.

Преглед физиотерапевтът Недим Шабан е направил за 332 второкласници при общо 376. Констатирал е 11 функционални нарушения на гръбначния стълб и едно дете с вродено заболяване на опорно-двигателния апарат.

315 са преминалите прегледа при стоматолог третокласници, посочи д-р Татяна Ташева. При 168 от тях тя не е констатирала проблем. 121 са били кариесите на постоянни заби при децата миналата година, докато тази те са 28. Пулпити на постоянни зъби при миналогодишната кампания са констатирани при 18 третокласници, а тази при 8 деца.

Медицинските специалисти отчетоха, че здравната култура на родители, учители и ученици се повишава и констатираните при профилактичните прегледи проблеми намаляват. Апел към родителите да не се притесняват от тази процедура отправиха те и похвалиха общината за грижата й към най-малките.

Прегледите в димитровградските общински училища на децата от начален курс са били в последната седмица на март и първата на април, съобщи днес началникът на отдел "Хуманитарни дейности" в администрацията Антоанета Шаркова. Те са били по график, на място, със съдействието на медицинските специалисти, директорите и преподавателите, като всеки родител е имал възможност да декларира съгласие за преглед или да откаже, посочи тя. Чуйте я в приложения файл.