Отчетоха резултата от безплатните здравни прегледи на 1 212 деца в Димитровград
Отчетоха резултата от безплатните здравни прегледи на 1 212 деца в Димитровград / Дарик радио-Хасково
Отчетоха резултата от безплатните здравни прегледи на 1 212 деца в Димитровград
86441
Отчетоха резултата от безплатните здравни прегледи на 1 212 деца в Димитровград
  • Отчетоха резултата от безплатните здравни прегледи на 1 212 деца в Димитровград

Резултатите от проведените в средата на април безплатни профилактични прегледи на 1 212 ученици в начален курс от община Димитровград отчетоха днес провелите ги специалисти. Инициативата е на Община Димитровград и се организира за трета поредна година. 391 първокласници бяха прегледани от офталмолог, 416 второкласници за гръбначни изкривявания и 405 третокласници от стомоталог. Прегледите бяха на място, в училищата, по уточнен с тях график. Тази година очните прегледи прави д-р Елисавета Стефанова, стоматологичните- д-р Татяна Ташева, а за проблеми в опорно-двигателния апарат децата тества физиотерапевтът Недим Шабан.

Най-често стоматологичните проблеми при децата са кариеси, включително и на постоянните зъби, пулпит и липса на хигиенни навици, коментира д-р Татяна Ташева.

Офталмологът д-р Елисавета Стефанова отчете, че при близо 20 на сто от прегледаните  първокласници са констатирали аномалии. Най-често в тази възраст това са т.нар. мързеливи очи, късогледство, далекогледство и астигматизъм. Прави впечатление, че от тези проблеми страдат повече т.нар. градски деца, които по-често са пред компютъра, таблета или телефона. Екраните стават все по-малки и децата все повече напрягат зрението си, което им вреди, коментира д-р Стефанова. Физиотерапевтът Недим Шабан съобщи, че при 29 второкласници са засечени функционални нарушения на гръбначния стълб. Той акцентира и върху проблема с наднорменото тегло на децата, който става все по-отчетлив.

Политиката на община Димитровград е да работим за профилактика на детското здраве, затова и ще продължим с подобни тематични инициативи, като обмисляме варианта те да обхванат и възпитаниците на детските заведения, посочи началникът на отдел „Хуманитарни дейности” Антоанета Шаркова. В тази връзка от общината са организирали и среща с преподаватели в начален курс и по физическо възпитание, за да акцентират в работата си върху двигателната култура на възпитаниците си с правилно подбрани упражнения, посочи тя. Чуйте я в приложения файл.