Безплатни здравни прегледи за 1 283 деца стартираха в Димитровград
Безплатни здравни прегледи за 1 283 деца стартираха в Димитровград / DarikNews

Безплатни медицински профилактични прегледи за 1 283 ученици от първи до трети клас започнаха от днес в училищата на Димитровград и останалите населени места от общината. Подобна кампания за последен път е правена през 2000 г. Сега тя е под мотото „Децата на Димитровград- здрави и щастливи” и стартира в Световния ден на здравето 7 април, като ще продължи до 17 април. За целта е изготвен и график на учебните заведения. Първи днес бяха децата от ОУ „Христо Ботев” в село Крепост и димитровградското СОУ „Васил Левски”.

Безплатни здравни прегледи за 1 283 деца стартираха в Димитровград
netinfo

Децата в първи клас за проблеми със зрението преглежда д-р Атанаска Янчева. Второкласниците преминават преглед за гръбначни изкривявания при кинезитерапевта Надим Шабан, а с третокласниците се занимава стоматологът д-р Тоника Пашова. Прегледите стават на място, в здравните кабинети на училищата. При установяване на проблем, децата получават талон, който родители им да представят на личния лекар и заедно с него да решат какво лечение е необходимо, обясни д-р Янчева. Обмисляме и създаването на групи за лечебна физкултура, уточни Надим Шабан.

Безплатни здравни прегледи за 1 283 деца стартираха в Димитровград
netinfo

Резултатите от изследванията на децата в целевата група 1- 3 клас ще бъдат анализирани, като за догодина от общината предвиждат отново такива прегледи за учениците в същата възраст. При необходимост обхвата на кампанията за превенция на здравния статус при децата от община Димитровград ще бъде разширен, като в нея се включат и други медицински специалисти, коментира кметът Иво Димов. Общината финансира кампанията, като осигурява и транспорта на медиците до всяко от училищата. Утре са прегледите в ОУ „Св.св.Кирил и Методий”- кв.Черноконево, ОУ ”Д. Матевски”- Меричлери и ОУ ”Васил Левски”- с.Ябълково, на 9 април- в ОУ ”П.К. Яворов”- кв. Изгрев и ОУ ”Христо Смирненски”- с.Радиево, на 10 и 11 април-   ОУ „Пенчо Славейков”, на 14 и 15 април-  ОУ“Ал. Константинов“ и на 16 и 17 април- СОУ „Л.Каравелов”.